Täby tar emot mindre än hälften av anvisade nyanlända

De boende på asylboendet Täby Park hotell är migrationsverkets ansvar, och de bör de fortsätta vara tycker Leif Gripestam då kommunen inte kan ordna tillräckligt med bostäder.
De boende på asylboendet Täby Park hotell är migrationsverkets ansvar, och de bör de fortsätta vara tycker Leif Gripestam då kommunen inte kan ordna tillräckligt med bostäder.
Täby ska ta emot 273 nyanlända i år. Det kommer kommunen inte att lyckas med.
– Så här långt har vi tagit emot drygt 100, det kommer nog inte att bli så många fler, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).

Förra veckan gick 23 moderata kommunalråd i Stockholms län ut och krävde att flyktingmottagandet bromsas. I ett brev till regeringen skriver de att kommunerna i länet inte kommer att klara av att ordna bostäder till de nyanlända som anvisats dem enligt den nya bosättningslagen.

Därför vill de att staten bromsar utslussningen av nyanlända till kommunerna och istället fortsätter att ta ansvar för deras boende.

En av dem som undertecknat brevet är Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. Han säger att Täby inte kommer att kunna ta emot sin kvot på 273 personer i år, och knappast nästa år heller då kommunen anvisats 353 nyanlända.

– Vi kommer inte att klara det här. Det finns inga bostäder, vi behöver mer tid. Om man tittar på kommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö som meddelat att de inte klarar sina kvoter är det tydligt att det inte går.

Men Stockholm, Malmö och Göteborg tar emot betydligt fler nyanlända, är det en relevant jämförelse?

– Ja, för alla står inför samma problem. Vi har världens längsta bostadskö, det finns inte tillräckligt med bostäder.  Det finns kanske några kommuner som klarar sitt mottagande i år, men de kommer inte att klara det nästa år.

Enligt Leif Gripestam har Täby tagit emot ett hundratal nyanlända hittills, och särskilt många fler kommer det inte att bli i år. En bra bit under 273 alltså.

För att ordna bostäder har kommunen jobbat på att sätta upp så kallade modulbostäder. Men det arbetet har gått trögt, man är inte i närheten av att sätta upp moduler på någon av de platser som hittills valts ut. Istället ser de första modulbostäderna ut att hamna i ena hörnet på Galoppfältet. De kommer dock att dröja minst till nästa år.

– Vi jobbar över hela linjen, vi försöker hitta lediga lokaler och tittar på hur vi kan stimulera människor att hyra ut bostäder. Men det bidrar bara marginellt, staten måste ta tillbaka frågan.

Vallentuna kommun köper bostadsrätter, är det något ni överväger?

– Nej, vi anser att det är fel väg att gå. Då konkurrerar vi med våra invånare, vi måste addera fler bostäder istället.