Täby torg väntar på liv och rörelse

Lizzy Blom tycker att ett torg behövs i Täby. Men hon hade gärna sett ett mindre och intimare torg med lägre träd och fler sittplatser.
Lizzy Blom tycker att ett torg behövs i Täby. Men hon hade gärna sett ett mindre och intimare torg med lägre träd och fler sittplatser.
Idéskiss av torget som det ska se ut.Illustration: Jan Rojmar
Idéskiss av torget som det ska se ut.Illustration: Jan Rojmar
Täbybornas nya ”vardagsrum” – Täby torg – har genomlevt sin första sommar. Mitt i har besökt ett sommartomt torg och tagit pulsen på besökarna som ännu inte hittat den rätta torgkänslan.

– Det känns ogenomtänkt, säger Täbybon Lizzy Blom.

Täby torg en mulen julitisdag, nästan exakt två månader efter den festliga invigningen 23 maj. På den orange lekplatsen i torgets ena ände är det fullt av lekande barn. Men den stora torgytan gapar tom.

– Torget hade kunnat vara mindre, mer intimt. Det här är stort och ödsligt och fruktansvärt fult. Det känns ogenomtänkt, säger Täbybon Lizzy Blom, som inte alls tycker att Täby torg har blivit som hon hoppats.

Bygget av Täby torg har varit kantat av problem. Projektet blev mer än ett och ett halvt år försenat. Bland annat beroende på byggstrul och bråk mellan Täby kommun och centrumägaren Unibail-Rodamco om vem som ska betala summan på ett ännu okänt antal miljoner kronor som bygget överskridit sin budget. Något som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat om.

Men oavsett vem som får betala slutnotan finns torget där nu – redo att fyllas med innehåll. Förhoppningen är ett levande torg med torghandel ett myllrande folkliv, frekventa kulturevenemang och landets största vattenspel.

När Mitt i besöker torget är dock vattenspelet tillfälligt ur funktion. Ett fåtal matgäster sitter på uteserveringarna. Torghandlaren Kuldip Singh, som sålt blommor och grönsaker utanför Täby centrum redan innan bygget av Täby torg har just den här dagen valt att köra taxi i stället.

– Spontant känns det litet dött. Men jag antar att det inte har satt sig ännu, säger Jennifer Glans som är på besök i Täby centrum tillsammans med maken Magnus och döttrarna Norah och Isabell.

Jennifer och Magnus gillar ändå idén med ett torg där man kan låta barnen springa fritt mellan lekpark och uteserveringar.

Överhuvudtaget uttrycker de torgbesökare som Mitt i pratar med ungefär samma förhoppningar om torget som Täby kommun har. Någon vill se fler restauranger. En äldre man hoppas att kultur och föreningar ska ta plats på torget.

Men det går inte bara att vifta med ett trollspö för att förvandla tom yta till en mötesplats att räkna med, enligt projektledaren Rolf Hoffborn.

– Det här är det första riktiga torget i Täby och täbybor är inte riktigt vana vid att utnyttja det, säger han.

Stadsträdgårdsmästare Poa Collins ser den här sommaren som en smygstart för torget. Men ett intensivt arbete för att få till en bra verksamhet pågår. Kommunen har tillsatt en arbetsgrupp, bestående av tjänstemän, centrumägaren Rodamco och polisen som ska jobba med torget.

Men slutligen är det Täbyborna som ska fylla torget med liv, menar Poa Collins.

– Kommunen kan skapa möjligheter. Men sedan är det upp till Täbyborna, säger hon.

Det här är det första torget i Täby och täbybor är inte riktigt vana vid att utnyttja det.rolf hoffborn, projektledare för torget

Fakta

Detta är på gång på torget:

Teknik ska färdigställas för att underlätta för torghandeln. Det finns plats för 50 torghandlare.

Uteservering kommer i glashusen på torget när husen är färdiga.

Ett program med evenemang på träscenen kommer till hösten.

Bänkar med ryggstöd ska upp.

Idéer på en isbana till vintern finns.