Täbybor uppmanas att ange rökare

Sommaruppslag. Rökningsförbud. Saga Viering, Carolin Sandberg, Nathalie Grazette och Isabel Dagerman på torget i Täby centrum.
Saga Viering, Carolin Sandberg, Nathalie Grazette och Isabel Dagerman på torget i Täby centrum är positiva till förbudet.
Snart är det färdigblossat på uteserveringar och en rad andra ställen i Täby.
Första juli träder den nya lagen om rökförbud i kraft, med angiveri och rökfria centrumområden som konsekvenser.
Men det råder fortfarande förvirring kring vad som gäller.

Från och med den första juli är det färdigrökt på uteserveringar. Då träder den nya lagen om rökförbud i kraft som också gäller på idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser. Även vid entréer till butiker, stationer och bibliotek blir det förbjudet att röka och askkoppar som sitter vid entréerna i dag ska plockas bort. Det innebär att krog- och entrétäta gator och områden i Täby kan bli som gott som helt rökfria.

– Syftet med lagen är att man ska kunna gå in i en rökfri lokal utan att utsättas för rök, säger David Engstrand, tobakshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Men hur långt från en entré som förbudet ska gälla har lagstiftaren lämnat till respektive kommun att bedöma. I Täby finns inget bestämt avstånd utan det varierar från fall till fall.

Vägen till rökförbud – år för år

Från rökfria flyg till rökfria uteserveringar

1977 – Obligatoriska varningstexter och innehållsdeklarationer införs på tobaksförpackningar.

1988 – SAS inrikesflyg blir rökfria.

1993 – Tobakslag som innehåller rätten till rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutor på skolorna förbjuds.

1997 – 18-årsgräns införs för köp av tobak.

1997 – Rökförbud införs på flyg i EU:s medlemsstater.

2000 – Rökförbud införs på X2000-tåg.

2005 – Rökförbud införs på serveringsställen, med undantag för uteserveringar.

2015 – Rökning förbjuds på utomhusperronger i Stockholms tunnelbana.

1 juli 2019 – Rökning förbjuds på uteserveringar, busshållsplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor och gäller utanför entréer till lokaler som är till för allmänheten, såsom butiker och restauranger.

Allmänheten uppmanas att ange

Det är sedan upp till butik- och restaurangägare att informera om förbudet och att se till att förbudet följs annars kan de bli tal om böter. Kommunen satsar extra resurser för att kontrollera att förbudet följs, och allmänheten uppmanas också kontakta kommunen om de ser gäster röka.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Positivt besked

På torget i Täby centrum har Saga Viering, Carolin Sandberg, Nathalie Grazette och Isabel Dagerman, alla fyra studenter på Tibble gymnasium, precis slagit sig ner för att äta lunch. Ingen av dem röker och samtliga tycker att det är bra med rökförbudet.

– Jag störs av lukten och drar mig för att sätta mig nära någon som röker, säger Carolin Sandberg.

– Som det är nu tror jag att många som röker inte tänker på att det drabbar andra, fyller Nathalie Grazette i.

Här får du röka – trots förbudet

Är du en av dem som tycker att en bärs och en cigg på uteserveringen är det bästa med sommaren? Då får du vara beredd på att dra in till City. Två ställen har fått undantag från rökförbudet: Mosebacke och Trädgården.

Rökning i siffror

64 fimpar på 100 meter trottoar

7 procent av männen och 7 procent av kvinnorna i Sverige röker dagligen, vilket är en halvering sedan 2006 då 14 procent rökte dagligen.

Flest antal rökare finns i åldersgruppen 45-64 år, där 10 procent uppger att de röker dagligen. 2006 var den siffran 19 procent.

På 1960-talet rökte varannan man, och på 70-talet rökte var tredje kvinna.

Regeringen har ställt sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. Målet innebär att andelen som röker i befolkningen ska understiga fem procent år 2025.

63 procent av skräpet i stadsmiljö är fimpar, 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat.

På 100 meter trottoar finns det i snitt 64 fimpar.

Källa: SKL, regeringen, Håll Sverige rent, Foklhälsomyndigheten

Fimpar stort problem

Enligt Håll Sverige Rent uppskattas 80 procent av nedskärningen i tätorter vara fimpar och annan tobak. I Täby finns det ingen statistik över hur stort problem nedskräpningen av fimpar är, eller om det befaras bli värre när askkoppar plockas bort i områden som blir rökfria.

Kommunen har inte tidigare satt ut askkoppar, och tanken är inte heller att göra det i anslutning till områden som nu blir rökfria.

Så säger lagen

Förbjudet gäller även e-cigaretter

Från 1 juli blir det förbjudet att röka utomhus på vissa allmänna platser. Det gäller bland annat lekplatser, busskurer, uteserveringar, perronger och idrottsplatser. Det blir också förbjudet att röka utanför entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till såsom butiker, bibliotek och stationer.

Förbjudet gäller även e-cigaretter.