Välj ditt område
Skiss över det nya området Roslags-Näsby där det finns förslag på ny detaljplan.
Åsikterna är många om omvandlingen – här skiss på nya Roslags-Näsby.

”Täbybo” får mothugg: ”Ja till partyskrapa”

Nyheter Många har reagerat på insändaren ”Stoppa partyskrapan” och insändarskribenten ”Täbybo” som oroar sig för stökiga studenter får mothugg. 
”Äntligen fler studentlägenheter! Det är studenter vi pratar om, inte vandaler eller ligister”, skriver Karin i en kommentar på Mitt i Täbys Facebooksida.

Förslaget till detaljplan för den nya stadsdelen på västra sidan av Roslags-Näsby ger möjlighet att bygga cirka 1400 nya bostäder, bland annat flerbostadshus, radhus och studentboende. Många Täbyläsare har åsikter om byggplanerna.

Signaturen ”Täbybo” kritiserade nyligen i en insändare den planerade femtonvåningar höga ”studentskrapan” nära stationen:

”Vilken mardröm att få en Storstugan till höjden hög festlokal – alltså studentboenden – i vårt lugna Täby. Allt ljud kommer att höras vida omkring då alla skogsdungar ska bort. Området kommer inte bli lika attraktivt för övriga boenden, med sådan ruljans som studentboenden medför”, skrev signaturen ”Täbybo” bland annat i sin insändare.

Men de som kommenterat insändaren på Mitt i Täbys Facebook-sida delar inte alls oron för stök. Flera som har kommenterat anser tvärtom att fler studenter är ett välkommet inslag i stadslivet. Flera tycker också läget för studentboendet är bra och att det behövs fler bostäder för unga i Täby.

Ungdomarna behöver bostäder i Täby annars lämnar de Täby och det är ju synd. Mysigt med blandade åldrar tycker jag som är äldre!!”, kommenterar en kvinna insändaren.

Täby kommunen går för tillfället igenom synpunkter som kommit in i samband med senaste utställningen. Dessa ska bemötas innan planförslaget ska upp för antagande i kommunfullmäktige, men under tiden går debatten vidare.

Insändarskribenten ”Täbybo” anser att eftersom studenter festar hårt krävs ett helt förseglat hus utan balkonger och möjlighet att öppna fönster – ifall studentboendet ändå måste drivas igenom.

”Lite fest ibland tar man väl ingen skada av. Mestadels sitter studenterna under flitens lampa”, anser däremot Lars, som också kommenterat insändaren på vår facebook och där understryker att han tycker att Täby behöver ”många, många många fler studentbostäder”.

En kille som själv är student skriver kort: ”Ja till partyskrapa”.

LÄS MER: Här presenteras nya Roslags-Näsby

Först under andra kvartalet i år väntas politikerna i kommunfullmäktige att säga ja eller nej till studentskrapan och resten av den nya detaljplanen för västra sidan Roslags-Näsby. Därefter måste planen vinna laga kraft innan nästa steg tas.

Byggstart beräknas ske tidigast vid nästa årsskifte, men de kritiserade rivningarna av hus i området kan dock starta tidigare.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

inbrott Solna
Brott

Anmälda inbrott: 30 procent fler på ett år

Nyheter

Bilist körde rakt in i villaträdgård

Nyheter

Sittstrejken på Medis får förlängt tillstånd

Brott

Äldre man saknar körkort – kör bil varje dag

Nyheter

Boende oroliga efter dödsskjutning i Tensta

Krog

500 fler krogar i Stockholm – på tio år