Täbybon Oscar snöades in i de pakistanska bergen

Oscar Ljunggrens försvinnande orsakade ett stort pådrag från civila, polis och militär.
Oscar Ljunggrens försvinnande orsakade ett stort pådrag från civila, polis och militär.
24-årige Oscar Ljunggren blev insnöad på 4000 meter i de pakistanska bergen. Mitt i kan med hjälp av familjen berätta historien om heroiska bybor, pakistansk polis och militärhelikoptrar.
– Det är helt otroligt egentligen, säger mamman Helena Ljunggren.

Mamma Helena Ljunggren är ofta orolig. Hennes 24-årige son Oscar lämnade Sverige 2015 och har rest runt hela världen sedan dess. Men det var under hans just nu pågående cykeltur – från Singapore till Sverige – som det ofattbara hände.

– Jag har berättat det här för en massa släktingar och de sa att vi borde ringa tidningen. Det är en helt otrolig historia egentligen, säger hon till Mitt i.

Hem till världens högsta berg

Den 16 oktober rullade han in i den pakistanska staden Skardu – belägen 2 400 meter över havet och omringad av höga bergstoppar. Staden är en inkörsport för äventyrare som vill riskera livet i några av världens högsta berg.

Staden är också en språngbräda in till nationalparken Deosai, belägen 4000 meter över havet. Och det var här Oscar tog sig in med sin cykel.

Oscars cykelväg i naturreservatet i Pakistan.

Kraftigt snöfall

Väl inne i parken hände det som inte fick hända. Himlen öppnade upp sig och ett kraftigt snöfall blockerade alla vägar – och alla chanser att ta sig därifrån.

Han fick slå upp sitt tält intill en avlägsen liten stuga där två parkvakter höll hus. När solen väl gick upp såg Oscar hur ett tjockt täcke av snö bredde ut sig så långt ögat kunde nå. Han blev inbjuden i stugan och vakterna bjöd honom på mat och dryck. Det fanns inget att göra än att vänta på att snön skulle smälta.

Are you Oscar?

De pakistanska männens fråga när han öppnade dörren

Det knackar på dörren

Men på eftermiddagen knackade det på dörren till stugan.

Utanför stod tolv pakistanska män. De frågade den något förvånande svensken: ”Are you Oscar?”.

De kom från en närliggande by och hade fått ett larm om att en svensk kille vid namn Oscar aldrig nådde sin checkpoint. Männen beslöt sig för att leta upp den försvunne turisten, och även en bil som kört vilse i ovädret. När de konstaterat att Oscar var välbehållen fortsatte de sitt sökande efter den försvunna bilen.

Oscar tillsammans med de pakistanska hjältarna som gav sig ut för att leta efter honom.

En trång natt i stugan

Men efter några timmar kom de tillbaka. Deras bensin var slut.

Det blev en trång natt i den lilla stugan för Oscar, de två parkvakterna och de tolv männen. De sov huller om buller.

Men tidigt på morgonen knackade det på dörren igen.

Där stod två poliser som även de frågade: ”Are you Oscar?”. De var utskickade för att leta efter en västerlänning och tolv män som försvunnit under en räddningsaktion. När även de konstaterat att alla var välbehållna gav de sig ut för att hämta bensin till männens fordon.

Oscar fotograferade natten i den lilla avlägsna stugan.

Inte slutet på historien

Men historien tog inte slut där. En stund senare hörde männen i stugan ett underligt ljud. I skyn ser de två helikoptrar som gör sig redo för att landa.

Militärer rusade ut i snön och fram till det strandade sällskapet. Frågan ställdes återigen: ”Are you Oscar?.

Fick stor uppmärksamhet i Pakistan

Oscar och de tolv männen som gav sig ut för att leta efter honom flögs tillbaka till civilisationen. Räddningsaktionen fick stor uppmärksamhet i pakistanska tidningar och tv. Mamma Helena säger att hon är orolig för Oscars äventyr, men att han alltid försöker uppge var han befinner någonstans.

– Jag var väldigt nervös när han efter detta cyklade och övernattade i Irak. Men han skickade knappnålspositioner om var han befann sig och igår fick jag veta att han cyklat över till Turkiet.

Man tror att det bara finns en massa elände i världen

Helena Ljunggren

Samtidigt säger hon att de människor Oscar träffat på längs vägen bara möter honom med vänlighet.

– Man tror att det bara finns en massa elände i världen. Men han säger att om det är en person som vill honom illa så är det hundra personer som vill honom väl. Och den här historien visar verkligen det.