ANNONS

Familjens hem förstördes i kriget

Den unga familjen flydde från Syrien med sin lille son. Nu är de trygga i Täby och har fått ett barn till.
Den unga familjen flydde från Syrien med sin lille son. Nu är de trygga i Täby och har fått ett barn till.
Det ödelagda hemmet och skräcken på havet har de bakom sig.

Flykten från krigets Syrien har tagit dem till Täby.

– Hoppet finns i all kärlek och godhet vi mött här, säger Rabi, pappa i familjen.
ANNONS

Det var natt när familjen klev ombord. Den öppna båten var proppfull och de kunde aldrig tro att alla väntande människor skulle få plats. Men det gick, mer eller mindre.

En stund senare lämnade de hamnen i Benghazi, Libyen, och den rangliga farkosten gled ut i mörkret på havet. Rabi och Nisha, som egentligen heter något annat, satt tätt intill sin lilla pojke.

– Vi visste att vi kanske inte skulle överleva men var tvungna att försöka hålla oss lugna för hans skull, säger Rabi.

Enligt Amnesty dog minst 2 500 båtflyktingar på Medelhavet förra året. Både i sociala medier och i tidningar har bilder visat drunknade barn och vuxna som spolats i land på europeiska stränder. Men Rabi, Nisha och deras pojke klarade resan.

Redan ett år tidigare hade de lämnat staden Hamah i Syrien. Då var deras hem i ruiner.

– Vi har sett allt som är ont i världen, stridsflyg, bomber och död, säger Rabi.

För knappt ett år sedan kom de till Sverige, via Italien och Danmark. Sina sista besparingar hade de lämnat över till flyktingsmugglare, men känslan när de kom till asylboendet i Nässjö var obeskrivlig. Familjen var i säkerhet.

– Det kändes som att komma till himlen. I Syrien är inget billigare än ett människoliv men här är en människa en människa.

Sedan i februari bor de i Täby, över 700 mil från deras hemstad. De har ett boende där de får stanna i två år, och Rabi och Nisha har hunnit få ett barn till. När Mitt i träffar dem turas de om att bära den lille där de går över Biblioteksgången. Deras äldre son är inte med. Han är på förskola, fullt upptagen med att leka och lära sig det nya språket.

ANNONS

– I alla syriers namn vill vi tacka människorna i Sverige. Vi hade inte varit i livet utan er, säger Rabi.

De känner särskild tacksamhet mot Svenska kyrkan i Täby. Personal och volontärer där hjälper dem och andra nya Täbybor med allt från myndighetskontakter till att öva svenska.

– Hoppet finns i all kärlek och godhet vi mött här.

En av volontärerna är Christine Valleskog. Hon berättar att det förekommit situationer som upplevts som hotfulla, där personer uppmanats att ”åka hem” och liknande. Därför har Lokaltidningen Mitt i valt att inte publicera namn på familjen.

– Men de goda krafterna här är så mycket större. Jag möter så många som bryr sig och vill hjälpa till, säger Christine Valleskog.

Täby har tidigare haft ett jämförelsevis lågt flyktingmottagande. I fjol beslutades att kommunen ska bereda plats för 106 personer under 2015. Utöver det ska Täby ta emot 37 ensamkommande barn.

Inbördeskriget i Syrien började med demonstrationer för demokrati. Konflikten är nu inne på sitt femte år och striderna står mellan regimen och allt från rebellgrupper till islamistiska fundamentalister. Röda korset beskriver den humanitära situationen som katastrofal. Antalet döda räknas i hundratusental och det råder brist på bland annat mediciner, vatten och mat.

Enligt Röda korset är 12,2 miljoner människor i akut behov av nödhjälp, hälften av dem är barn. De överfulla båtarna som går över Medelhavet är ofta den enda flyktvägen till Europa.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.