Täbybor oroliga för nya bilbränder

Bilarna efter branden i fredags.
Bilarna efter branden i fredags.
Sylvia Rezania hörde hur det började smälla ordentligt precis när hon skulle gå och sova.
Sylvia Rezania hörde hur det började smälla ordentligt precis när hon skulle gå och sova.
Sylvia Rezania och Pernilla Lundblad var fortfarande vakna när det började smälla på en parkering i Erikslund natten till fredagen. Smällarna kom från fyra bilar som satts i brand.
Händelsen är en i raden av bränder som drabbat Täby den senaste tiden.
– Man visste inte om branden skulle sprida sig, och nu oroar man sig om fler bilar ska börja brinna, säger Pernilla Lundblad.

Klockan var strax efter midnatt mot fredag när Sylvia Rezania och hennes dotter skulle gå och lägga sig. Men när dottern började höra underliga explosioner utanför fönstret gick de ut för att titta. Smällarna ökade i styrka och till slut lät det som att någon sköt med gevär. Genom träden från balkongen ser de båda hur någonting brinner vid garagelängan längre bort.

– Vi sprang då fram och tittade och möttes upp av flera grannar som också sett och hört branden. Det lät som ett fyrverkeri, säger Sylva Rezania.

Fyra bilar stod helt övertända och människor började köra undan sina bilar, rädda för att elden skulle spridas.

– Lågorna var säkert tre till fyra meter höga och det kom svart rök som sveptes iväg med vinden.

Grannar varnade varandra

Flera bilar stod övertända natten till fredagen. Foto: Sylvia Rezania

Hon misstänker att det först bara var en bil som brann men att elden sedan spridit sig till intilliggande bilar. Kort därefter kom brandkåren och polis som bad upprörda grannar att backa från elden, eftersom det fanns risk för giftiga ångor och rök.

– Det var en otäck känsla bland grannarna. Många trodde inte sina ögon eftersom ingenting liknande har hänt här förut. Det var först dagen efter som man verkligen såg förödelsen, det fanns nästan ingenting kvar av bilarna som brunnit, säger Sylvia Rezania.

Pernillas bil brann upp

Pernilla Lundblad satt uppe och arbetade när hon började höra smällarna. Först trodde hon att det var ett byggföretag som lastade av någonting, sen började det låta som pistolskott.

– Då tittade vi ut och såg en stor rökpelare och fyra bilar som stod i ljusan låga.

Några hade redan hunnit flytta sina bilar som stod nära, men för Pernilla Lundblad och hennes familjs bilar var det redan kört.

– Det brann så pass mycket att vi inte kunde kör bort dem därifrån, säger hon.

Familjens bilar övertändes inte men de blev så pass skadade att de troligtvis inte kommer kunna användas.

– Man visste inte om branden skulle sprida sig till bostadshusen, och nu oroar man sig för att det ska hända igen. Det är ju också en ekonomisk smäll att förlora en bil.

Ovanligt att bilar brinner i Täby

Det har brunnit flera bilar i Täby den senaste tiden och hos polisen säger man att det är ovanligt att det inträffar me så korta mellanrum i Täby.

– Just nu håller vi på och hör med vittnen för att få in uppgifter att gå vidare med. Vi vet inte varför de här bränderna uppstår, det kan vara allt från försäkringsbedrägeri, hämnd eller bara skadegörelse, säger Mattias Tillberg, polis i Täby.

I förra veckan rapporterade Mitt i Täby om att bilar fått brinnande handdukar på sina motorhuvar. Enligt en av de drabbade ska polisen inte velat ta emot en övervakningsfilm som fångat gärningsmannen på bild, men det låter underligt menar Mattias Tillberg.

– Finns det filmer så underlättar det och det skulle kunna användas som bevis. Vi är intresserade av all teknisk bevisning som är relevant. Det måste ha blivit något missförstånd där, säger han.

Fått fram en del uppgifter

Han säger också att de har fått fram en del uppgifter från vittnen som kan sätta en misstänkt i samband med bränderna.

– Kan vi lagföra en gärningsman minskar risken att andra utför liknande gärningar.