Täbybor röt till om busstrafiken

Bussprotesterna gav resultat. Linje 604 har äntligen fått en hållplats direkt intill Täby centrum.

Nu ska en namninsamling förbättra förbindelserna även från Näsbypark.

Täbyborna värnar om busstrafiken. Det syns vid en genomgång av kommunens så kallade trafiklåda där medborgarna kan tycka till om kommunikationer. Bland alla synpunkter på bussar och hållplatser så har ett ämne engagerat alldeles extra. Nämligen linje 604.

Det som upprört är att linjens hållplats i Täby centrum varit belägen nästan 400 meter från själva centrumanläggningen. Förutom telefonsamtal har problemet genererat tio mejl till trafiklådan sista halvåret.

– Många resenärer som använder sig av bussen i dag är äldre personer med rullatorer och käppar, skriver en av de Täbybor som klagat på det långa avståndet.

Nu har protesterna gett resultat. Sedan ett par veckor stannar de norrgående bussarna på linje 604 alldeles intill Täby torg. Även den södergående trafiken kom närmre centrum tidigare i år, berättar Kenth Smitt, gatuchef på Täby kommun.

– I slutändan är det Arriva som bestämmer hur busstrafiken ska planeras men vi har kontinuerliga möten med dem där vi framför inkomna synpunkter.

Nu har han ett nytt ärende på sitt bord. I Näsbypark är det 74 personer som nyligen skrivit på en namninsamling där de kräver bättre bussförbindelser.

Orsaken är att linje 619 slutat gå hela vägen till Eskadervägen. Numera är det bara närtrafikens buss 961 som trafikerar och på helger går den inte alls.

– Vi är många äldre i Näsbypark och alla orkar inte gå till Centralvägen för att komma till bussen, säger Inge-Maren Behrendt som tagit initiativ till insamlingen.

Fakta

Förändringar i det tysta

Det är SL genom Stockholms läns landsting som ansvarar för kollektivtrafiken.

Sedan 2012 kör företaget Arriva bussarna i Täby och övriga Norrort.

Kommunen är remissinstans för förändringar i busstrafiken.

De stora neddragningar i slutet på förra året planerades i det tysta och kom till kommunens kännedom via Lokaltidningen Mitt i:s rapportering.