ANNONS

Täbycenterns uppror mot partiledare Annie Lööf (C) inför stämman

Annie Lööf (c) och Annica Nordgren (C) kommunalråd i Täby kommun.
Annica Nordgren (C), kommunalråd i Täby,
Centerpartisterna i Täby går emot partiledningens linje och vill skrota regeringens förslag på nytt utjämningssystem som ska skicka mer pengar från ett fåtal tillväxtorter till glesbygden.
– Vi kommer att få strama åt ytterligare i Täby, säger kommunalrådet Annica Nordgren (C).
ANNONS

Regeringen har föreslagit att genom ett nytt utjämningssystem omfördela ytterligare 1,8 miljarder kronor till stöd för glesbygdskommuner. Från Stockholmshåll har protesterna varit höga eftersom bland annat Täby kommun och region Stockholm redan känner sig utarmade.

Centerledningen stöttar regeringen

Centerpartiets partiledning gjorde snabbt tummen upp när regeringen för en månad sedan presenterade förslaget om att öka omfördelningen från 9,7 till 11,5 miljarder.

– Det här förslaget gynnar de kommuner vi skulle behöva gynna de kommande åren, inte sällan mindre landsbygdskommuner som har ett riktigt tufft beting för att få den kommunala ekonomin att gå ihop, sa Emil Källström, Centernpartiets ekonomisk-politiske talesperson då till Sveriges Radio.

”Det är orimligt”

På lokalt håll i Stockholm har dock missnöjet grott över partiledningens stöd till det S-märkta förslaget. Nu har Annica Nordgren och Centerpartiets förtroendegrupp i Täby beslutat sig för att offentligt gå emot partiledningens positiva linje.

– Vi tycker att det är orimligt att det är nio kommuner och en region i Sverige som ska betala hela den här kakan. Det här borde gå helt och hållet genom staten, anser vi.

Täbycentern kommer att driva frågan på stämman

Utspelet från Täbys centerpartister kom inför Centerns partistämma, som startar 26 september, där ”ny politik för landsbygden” är ett av fem temaområden.

Kommer Centern i Täby att lyfta ert missnöje på partistämman?

– Vi är flera kommuner i Stockholmsregionen som kommer att lyfta den här frågan. Även regionens politiker kommer lyfta den. Vi måste försöka påverka.

Nordgren (C): Förslaget slår hårt mot Täby

Annica Nordgren kallar regeringens nya utjämningssystem för ”ett olyckligt förslag” som borde skrotas. Förslaget tar inte tillräcklig hänsyn till att även tillväxtkommuner har stora kostnader för infrastruktur och skolor, anser hon.

ANNONS

– Det slår ju hårt mot Täby.

Täbybor kan tvingas betala mer ”Robin Hood-skatt”

”Vi kommer att få strama åt”

Moderata kommunalrådet Erik Andersson (M), var tidigt ute och kritiserade förslaget på flera punkter.

Även Annica Nordgren tyckeratt tiden är för knapp eftersom det nya utjämningssystemet införs år 2020. Budgetdiskussionerna inför nästa år pågår och nu ritas förutsättningarna om , enligt henne.

Täby kommun tvingades förra året betala  in knappt en halv miljard i nuvarande utjämningssystem. Den notan riskerar att öka med ungefär 30 miljoner kronor, enligt vad kommunalrådet Erik Andersson (M) tidigare uppgett till Mitt i Täby.

– Vi kommer att få strama åt ytterligare. Det blir konsekvensen. Vi måste hitta de här miljonerna, säger Annica Nordgren.