Täbydådet väcker starka reaktioner

Riksdagsledamot Erik Andersson (M), som sitter i Täby kommunfullmäktige reagerar på dådet.
Riksdagsledamot Erik Andersson (M), som sitter i Täby kommunfullmäktige reagerar på dådet.
Polisen tekniker forslade bort personbilen efter sprängdådet för vidare undersökning.
Polisen tekniker forslade bort personbilen efter sprängdådet för vidare undersökning.
Här detonerade en explosion natten till måndag – en bil som tillhör en polischef var målet, enligt polisen.
Natten till måndag sprängdes en bil utanför en polischefs hus i Täby.
Reaktionerna har varit starka efter att polischefen utsattes för ett sprängdåd vid sitt hem Täby.
Statsministern Stefan Löfven vill se hårda tag mot organiserad brottslighet. Täbypolitikern Erik Andersson (M) skickar tankar till den drabbade familjen.

Natten till måndag sprängdes en bil i det lugna villakvarteret i Vallatorp i Täby. En polischef och hans familj, som bor i huset misstänks ha utsatts för någon form av attentat. Brottsrubriceringen är än så länge allmänfarlig ödeläggelse, enligt polisen.

– Det är ytterst allvarlig när hot och våld riktas mot polisen, sa Lena Nitz, polisförbundets ordförande, i ett uttalande och meddelade att hon skulle träffa rikspolischefen för att se hur polisers säkerhet ska tryggas.

Rikspolischefen Dan Eliasson klargjorde att alla ansträngningar sätts in för att de skyldiga ska lagföras:

– Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, sa Eliasson i ett pressmeddelande.

Täbypolisen Jan Berlin ville i går inte dra några förhastade slutsatser, men konstaterade att det inte skulle vara första gången som poliser utsatts för hot. Han berättar att kollegor tidigare har fått bilar repade och däck punkterade utanför sitt hus och att de alltid måste ha ett säkerhetstänk kring hemmet.

Den drabbade polischefen bor i Täby men arbetare i ett annat polisdistrikt:

– Det är alltid allvarlig om det riktas mot en polis så klart. Vi vet vem han är och vissa här känner honom personligen, säger Jan Berlin.

Reaktionerna bland ledande politiker var också starka efter sprängdådet. En som snabbt var ute på twitter och fördömde dådet var Liberalernas partiledare Jan Björklund, som Mitt i Täby skrev om i går.

Polisens avdelning mot grova brott har ansvar för förundersökningen och hade på måndagen bevakning med patrullbil utanför polischefens villa i Vallatorp. Statsminister Stefan Löfven förklarade att vi inte kan utesluta att det ligger någon form av organiserad brottslighet bakom och att samhället måste ta i med hårdhandskarna för att skapa trygghet.

– Det är fruktansvärt och jag vill uttrycka empati för den drabbade och hans familj, sa statsministern till SVT Nyheter.

Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, uttalade sig till Aftonbladet efter sprängdådet”Mycket allvarligt med varje form av hot och våld mot polis. Vi måste ta tillbaka tryggheten, i hela Sverige”, skriver hon i en kommentar.

Inrikesminister Anders Ygeman framhåller att det krävs hårdare straff.

– Samhällets reaktion måste vara hård och entydig mot de som ger sig på polis och rättssamhälle. Vi behöver skärpa påföljderna och stärka det rättsliga skyddet för polisen, säger han till Aftonbladet.

Täbypolitikern Erik Andersson (M), som också sitter i riksdagen twittrade efter sprängdådet: ”Ytterst allvarligt, ett hot mot hela samhället. Mina tankar går främst till familjen”.