Täbyfilter i yttre rymden

Curt-Erik Lundkvist på Täbyföretaget Spectrogon pekar ut var rymdsonden Rosetta ska samla information om vårt solsystems uppkomst. Här tillsammans med Stefan Andersson och ­Roland Jacobsson.
Curt-Erik Lundkvist på Täbyföretaget Spectrogon pekar ut var rymdsonden Rosetta ska samla information om vårt solsystems uppkomst. Här tillsammans med Stefan Andersson och ­Roland Jacobsson.
Exakta backupkopior av ljus­filtrena förvaras i Täby – 800 miljoner kilometer från originalen i rymden.
Exakta backupkopior av ljus­filtrena förvaras i Täby – 800 miljoner kilometer från originalen i rymden.
Mer än 800 miljoner kilometer från jorden ska rymdsonden Rosetta samla kunskap om hur vårt solsystem kom till.

För att kunna göra det används optikfilter tillverkade i Täby.

Förra veckan vaknade rymdsonden Rosetta efter att ha legat i ett energisparande viloläge i 31 månader, utan kontakt med jorden. Sonden färdas mot kometen Tjurjumov-Gerasimenko som är en kvarleva från solsystemets uppkomst för mer än 4,6 miljarder år sedan.

Rosetta ska förankras på kometen, borra hål och ta högupplösta bilder av kometens kärna. För det senare används en vidvinkelkamera med speciella filter som är tillverkade av Täbyföretaget Spectrogon.

– Det känns fantastiskt bara att ha hållit filtren i handen, säger Stefan Andersson, affärsutvecklare på Spectrogon.

Optikfilter används för att undersöka det som inte går att se med blotta ögat, genom att filtrera bort det ljus man inte är intresserad av. Då fokuseras ljuset bara på den information man är ute efter.

– Man tittar på vad kometen släpper ut, som vatten och gaser av olika sorter, säger Curt-Erik Lundkvist som höll i det projekt som pågick under fyra år för att ta fram de 25 centimeter stora filter som nu sitter på Rosetta.

Sådan information är viktig eftersom kometen tros innehålla material ur vilket vårt solsystem skapades. Målet är att hitta svaret på livets ursprung. Om Rosetta skulle lyckas med det lär Täbyföretagets personal hoppa i taket.

– Då har vi varit med på ett litet hörn, säger Curt-Erik Lundkvist.

Optikfilter används annars på exempelvis bilbesiktningen, där speciellt infrarött ljus skickas in i avgassystemet för att vi ska se hur mycket koloxid bilen släpper ut. Ett filter används då för att ta bort allt annat ljus i avgassystemet så att man bara ser koloxiden. Andra användningsområden är rökdetektorer och värmekameror.

Eftersom Rosetta skickades upp i rymden redan 2004 började rymdsondens optikfilter tas fram i slutet av 1990-talet.

Men det är varken första eller sista gången Täbyföretaget tar fram filter som används för rymdforskning. Återkommande kunder är European Space Agency och amerikanska Nasa.

– Vårt senaste projekt är filter till James Webb-teleskopet som Nasa har beställt för att kunna ersätta Hubbleteleskopet, säger Curt-Erik Lundkvist.

Fakta

Ska landa på en komet i höst

2004 skickade European Space Agency upp rymdsonden Rosetta.

Sedan dess har rymdsonden färdats mot en komet som tros ha varit oförändrad sedan vårt solsystems uppkomst.

I höst beräknas Rosetta landa på kometen och börja samla in information. källa: European Space Agency