Min lokala hjälte

Täbyförfattare gör bok om musikern Björn J:son Lindh

Anna Wetterqvist tillsammans med Janne Schaffer som skrivit förordet till boken.
Anna Wetterqvist tillsammans med Janne Schaffer som skrivit förordet till boken.
Täbybon Anna Wetterqvist är aktuell med en bok om musikern Björn J:son Lindh. Under ett års tid har hon grävt ned sig i hans liv och musik.

– Till slut började jag till och med drömma om det, säger hon.

Björn J:son Lindh är inget allmänt känt namn, men hans musik har hörts av de flesta. Som kompositör hade han en stor bredd och hoppade mellan olika genrer. Mest känd är han kanske för stycket ”Brusa högre lilla å” och för att ha skrivit filmmusiken till några av de största svenska filmsuccererna. Bland annat ”Mannen på taket”, ”Bröderna Mozart” och ”Jägarna”.

Anna Wetterqvist blev först förvånad när hon fick frågan att skriva en biografi över honom. Hon är författare och journalist, men har inte skrivit om musik tidigare. Ändå tackade hon ja.

– Jag lyssnade väldigt mycket på honom när jag var yngre, det första jag gjorde var att leta fram min favoritskiva och lyssna, säger hon.

Arbetet har bestått av att gräva i tidningsklipp och intervjua Björn J:son Lindhs familj, vänner och kollegor. I centrum för boken stor hans musik, men det har även blivit ett porträtt av hans person.

– Hans nära och kära säger att han hade gillat boken, han hade svårt för finkultur och människor som tyckte sig förmer, så jag har försökt att göra en bok tillgänglig för alla, i Björns anda, säger Amma Wetterqvist.

Björn J:son Lindh dog 2013 och Anna Wetterqvist hann aldrig träffa honom.

Hur är det att ägna så mycket tid åt en person man inte känner?

– Det var en väldigt intensiv arbetsprocess, ett tag tyckte jag nästan att jag kunde höra honom prata med mig, säger Anna Wetterqvist.