ANNONS

Täbyförfattare vill trösta de som skiljer sig

Klara Grede från Täby har skrvit debutroman om skilsmässa
Klara Grede från Täby skrev delar av sin roman på Roslagsbanan.
Klara Grede provocerades av utsagor om oproblematiska skilsmässor och skrev en roman om att vägra gå vidare. Hennes huvudperson blir besatt av att få sin exman tillbaka.
– Det finns en föreställning om att det går att skilja sig smidigt och harmoniskt, säger författardebutanten från Täby.
ANNONS
Fakta

Bor i Täby kyrkby

Yrke: Lärare i svenska på S:t Eriks gymnasium

Ålder: 45

Familj: gift, tre döttrar och bonusdotter

Bor: Täby kyrkby

Historien börjar när paret som har barn och hus tillsammans redan skilt sig. Ella bor kvar i Sollentuna och hennes exman har flyttat med sin nya kvinna till Täby.

– Han har ju flyttat till Ella gård och det tycker hon är lite onödigt. Hon heter ju Ella, säger Klara Grede över en kaffe.

Mitt i träffar henne en morgon före hennes första lektion. Grede är lärare i svenska på S:t Eriks gymnasium på Kungsholmen.

Det är så mycket i samhället som säger till oss att vi ska gå vidare hela tiden

Klara Grede

Debutromanen är skriven på Roslagsbanan på väg till stan och andra ”stulna stunder”. Efter tre års skrivande skickade hon in boken till förlaget, ganska säker på sin sak.

– Ingen hade läst faktiskt.  Jag tror att för mig är det ett privat projekt och jag tyckte jag nog inte att det behövdes att någon annan läste.

Provocerad av ”Happy, happy”

Idén till boken kom i samband med Klara gick igenom en skilsmässa för några år sedan. Hon läste den då nyutgivna antologin ”Happy, happy”, där Maria Sveland, Katarina Wennstam och andra skrev om sina positiva och berikande upplevelser av skilsmässa.

– Jag tyckte den var lite provocerade. Just det här att man ska lära sig mycket och komma ut starkare. Det finns en föreställning om att det går att skilja sig smidigt och harmoniskt. Det kanske det gör. Men jag tror att för de flesta så är det en väldigt omvälvande sak att gå igenom, säger hon.

klaragredeomslag

Tror inte på smidiga skilsmässor

Klara ville skriva om det motsatta – vad som händer när man kör fast efter en skilsmässa. Om att vägra gå vidare.

– Det är så mycket i samhället som säger till oss att vi ska gå vidare hela tiden. Ella gör tvärtom. Om man ska tolka henne välvillig så är hon trofast.  Jag ville jag skriva den här historien både för att underhålla men också ge tröst till läsaren som behöver det.

Slutet gott

Ella gör inget av det som skulle kunna beskrivas som stärkande eller självhjälpande, utan bestämmer sig för att ”göra om sig” till en sportig drömkvinna för att få exmannen tillbaka. Det trots att han varit notoriskt otrogen.

– Enligt mig så tappar hon det. Men tillslut så går ju Ella ut ur det hela starkare hon också. Jag hoppas att läsaren ska känna när boken är utläst att gå vidare ändå är det enda möjliga, efter en period av vägran.

 

 

 

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.