Täbykoppling till gripna bildelstjuvar?

Arkivbild.
Arkivbild.
Tre män greps i helgen efter att de hade gjort inbrott i 16 BMW-bilar på en firma i Nyköping. Täbypolisen Jan Berlin utesluter inte att det finns en koppling till stöldligor som tidigare slagit till mot bilägare i Täby.
– Jag tror det finns ett samband, det är samma ligor som gör det här. De åker runt i landet och gör de här bildelsstölderna, säger Jan Berlin. 

I februari gav sig tjuvar på 19 bilar – främst Mercedes och BMW – i Täby. Många av de drabbade bilägarna hade bilen parkerad på Åkerbyvägen. Tjuvarna var då ute efter glasen till sidospeglarna.

– Vi har inte kunnat komma vidare där. Tyvärr, säger Jan Berlin vid Täbypolisen.

De två vittnen som oberoende av varandra kunde ge signalement på de misstänkta bildelstjuvar räckte alltså inte för att komma vidare?

– Det är ofta svårt om inte någon ser något registreringsnummer eller vi har något annat fortsatt spaningsuppslag.

Det var inte första gången som tjuvar rensar ett område på värdefulla bildelar från just Mercedes och BMW. Under förra året ökade antalet stölder inom kategorin navigationssystem, airbag och huvudstrålkastare med 73 procent jämfört med året med 2015 till totalt 3333. Storstadslänen var hårdast drabbade och enbart i Stockholm skedde 1738 sådan stölder, enligt en rapport från Larmtjänst. Mitt i har tidigare skrivit om fall i Tumba, Huddinge, Botkyrka, Danderyd och Österåker där tjuvar stulit bildelar bilar i premiumsegmentet.

Stockholmsregionens gränspolis framhåller att fler greps, lagfördes och utvisades under våren och sommaren 2016.

– Förra året hittade vi en större gömma i Åkersberga. Ofta gör det så att de gömmer sakerna och hämtar senare. Vi satte civila poliser där och när de kom tillbaka kunde vi gripa dem, förklarar Jan Berlin.

Lokaltidningen Mitt i skrev under förra året om polisens tillslag mot tjuvgömmorna i Åkersberga, då stulna bildelar för miljonbelopp hittades. Fyra män från Litauen dömdes senare.

”Vi jobbar på lång sikt”

Samarbetet med internationell polis är viktigt då det ofta rör sig om internationella ligor som åker på stöldturné till Sverige, enligt polisen.

– Vi jobbar ju på lång sikt mot den här brottsligheten i Region Stockholm. Vi har hållit dem stången och då känns det som de flyttar till andra områden, säger Per-Arne Kaati, chef för utredningssektionen på gränspolisen, Polisen region Stockholm.

BMW-ägare mest utsatta

Stöldligorna har riktat in sig främst på två dyrare bilmärken, BMW och Mercedes, även om även Volvo och Volkswagen drabbas i stor utsträckning, enligt Larmtjänst statistik. Stölder från BMW-fordon stod för 61 procent av samtliga av ovan bildelsstölder förra året. Mercedes-ägare drabbades av bilddelsstölder vid 383 tillfällen. Från BMW-bilar stjäls främst navigationssystem och krockkuddar, Mercedes-ägare blir främst av med krockkuddar, Volvo har attraktiva strålkastare och Volkswagen-fordon blir av med navigationssystem.

Polisen: Samband med tidigare stölder

Männen som greps på bar gärning i Nyköping hade väskorna fulla av reservdelar, skriver Svenska Dagbladet. Larmbolaget kunde på övervakningsfilmer se hur de krossade rutorna på 16 BMW-bilar. Polisen misstänker, enligt Aftonbladet, att de tre män som greps strax efteråt ingår i en liga som kan ligga bakom flera liknande stöldturnéer i Mellansverige.

– Jag förutsätter att det finns ett samband med de tidigare stölderna. Det är oftast BMW och det är samma saker som stjäls, säger Ulf Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland till Aftonbladet.

Jan Berlin förklarar att det kan bli aktuellt för polisen i Nyköping att jämföra till exempel fingeravtryck från de tre nu gripna mot tidigare insamlat bevismaterial från andra bildelsstölder såsom i norrort.

– Då kan man hitta gods som kan härledas. Många av BMW-delarna är dna-märkta. Det är så polisen jobbar vidare.

Trots att polisen hårdsatsar mot bildelsligorna fortsätter stölderna att öka i Sverige även 2017, enligt preliminära siffror från Larmtjänst, som följt utvecklingen sedan 2011. 

Enligt Jan Berlin försöker polispatrullerna i Täby att köra förbi utsatta områden oftare. Det kan löna sig, menar han, eftersom tjuvarna har ett mönster av att återkomma. Bilägare drabbas ibland gång på gång av bildelsstölder.

– Det finns bilägare som har blivit utsatt flera gånger i rad. Det handlar om otrygghet i vardagen för de som drabbas och stora kostnader för försäkringsbolagen, säger Åsa Sönderby, kommunikatör på Larmtjänst.


LÄS MER: Så slår stöldligor till mot bilägare

LÄS MER: Delar stals ur tyska bilar i Tumba

LÄS MER: Flera bilar länsades på delar

LÄS MER: Polisens bilder från tjuvarnas gömställe

LÄS MER: Gömma med stulna bildelar hittad i skogen

LÄS MER: Fyra män dömda för häleri

LÄS MER: Fängelse och utvisning för bildelstjuvar

LÄS MER: Ny dom mot bildelstjuvar

LÄS MER Våg av rattstölder fortsätter