Täbyläraren som motar elevstressen med yoga

Lotta Amneby-Maxe; Prova-på-yoga; Gribbylunds bibliotek; Täby Enskilda gymnasium; Täby; yogalärare
Yogan hjälper Lotta Amneby-Maxes elever på Täby Enskilda Gymnasium att slappna av.
Meditation; Täby Enskilda gymnasium; Lotta Amneby-Maxe; Gymnasielärare; Yoga
Retorikelever på Täby Enskilda gymnasium under en avslappningsövning.
Meditation är en självklar del av skoldagen på Täby Enskilda Gymnasium. I alla fall för Lotta Amneby-Maxes elever. Hon är utbildad yoga- och meditationslärare och varvar sin undervisning med olika former av avslappningsövningar.

Ungdomar behöver hitta olika sätt att vila sina hjärnor från sociala medier på, menar gymnasieläraren Lotta Amneby-Maxe, som kör yogainspirerad avslappning med sina elever på Täby Enskilda Gymnasium.

Övar på koncentration

Hon varvar sin undervisning i svenska, psykologi, retorik och teater med korta meditationsövningar, eller koncentrationsövningar som hon ibland föredrar att kalla det ”eftersom det låter mindre flummigt” för en del.

– Flera elever är nästan lite chockade över hur det känns att andas. De blir medvetna om att de genom ett långsammare och djupare andetag kan minska känslor av exempelvis stress och ångest, säger Lotta Amneby-Maxe.

Fokus på fötterna

Ibland pågår avslappningen i en minut, ibland i tio. En övning kan gå ut på att eleverna får sitta och fokusera på sina fötter, mentalt vandra nedåt – och känna efter hur fötterna känns mot golvet – och sedan vidare upp igenom kroppen igen. En så kallad kroppsscanning.

De flesta elever uppskattar övningarna. När de inte hinns med för att Lotta Amneby-Maxe har för mycket att gå igenom kommer ofta protesterna: ”Va? Ska vi inte lyssna på lugn musik? Ska vi inte slappna av?”

Genom att fokusera på kroppen kan vi hitta in till oss själva och finna stillhet och ro.

Yoga och meditation är utmärkta redskap för återhämtning i vardagen, menar Lotta Amneby-Maxe.

– Genom att fokusera på kroppen och andetaget kan vi komma oss själva närmare och finna stillhet och ro, säger hon.

Gick in i väggen

För Lotta Amneby-Maxe är yogan och meditationen en viktig del av välbefinnandet. Den hjälper henne att hantera den stressiga vardagstillvaron som gymnasielärare.

Hon har yogat i 20 år men är numer även utbildad Kundaliniyoga- och meditationslärare, samt instruktör i Medicinsk yoga, som kommer från Kundaliniyogan. En mjukare form av yoga som hjälpte henne tillbaka när hon gick in i väggen för sju år sedan.

Yoga på Byängsskolan

Lotta Amneby-Maxe håller även i Kundaliniyoga för vuxna, samt yoga- och mindfulness för högstadieelever på Byängsskolan i Täby.

Avslappning och meditation har kommit till Täby Enskilda Gymnasium för att stanna hoppas hon. Just nu lär hon ut avslappning och meditation till sina lärarkollegor.

– Förhoppningsvis kommer eleverna få hjälp med stresshantering genom dessa övningar, säger Lotta Amneby-Maxe.