I helgen får Täbymän hjälp att hitta formen

Mitt i Täby frågade mannen på gatan om kostymer.
Mitt i Täby frågade mannen på gatan om kostymer.
I helgen hjälper en av Täbys modebutiker de manliga invånarna att få kostymen att sitta som ett smäck. Mitt i tog ett snack med några män i centrum om deras förhållande till kostymen.
– En bra kostym ska sitta skönt, den ska både ha form och funktion, säger Henrik Mattisson.

Muskulösa eller beniga, breda midjor, långa armar eller smala axlar. Vi är vana vid att det oftast pratas om kvinnokroppen och hur den ser ut. Nu är det dock männens tur att bli bedömda. Det är klädkedjan Brothers som gett sig ut på en stilturné för att hjälpa män att hitta sina mått.

– Alla kläder kan sitta bra oavsett vilken kroppsform man har. Man behöver inte vara smal och 1,85 för att kostymen ska sitta perfekt, säger Joel Åhlen-Nyström, presskommunikatör vid Brothers.

Ingen kostym passar på en gång

De kommer under lördag och söndag bjuda in tio män för att få en personlig passformsanalys och få chansen att låta korrigera äldre, mindre välsittande, kavajer.

– Det är inte lätt alla gånger att veta hur en kostym ska sitta och många drar sig för att fråga vilket vi tycker är väldigt synd. Sanningen är den att bara omkring 1 av 100 kan ta på sig en kostym ”off the rack” och den sitter perfekt. Man måste nästa alltid göra några mindre korrigeringar.

Pressbild från Brothers.

Den ”vanliga” svenskens kropp

I sin reklamkampanj har de använt sig av modeller med kroppstyper som man enligt företaget inte är vana att se. De har även tagit fram en animerad kropp utifrån data från olika svenska kroppstyper. Men när Mitt i tittar på modellerna slås vi av att de flesta ser ganska så bra ut. I reklamfilmen säger en av modellerna visserligen att han har så kallade ”love handles”, en annan säger sig ha breda fötter och en annan tycker att han är kort. Men hur pass nytänkande är valet av modeller?

– Vi har ett ganska brett spektra av modeller tycker vi. Och den avataren som vi tagit fram utgår från data vi samlat in från 264 olika kroppstyper. Och den skiljer sig ganska mycket från den mediala modellen.

Är det ett gott betyg för svenska män att kroppen inte är större?

– Jag har inga siffror på hur vanligt det är med övervikt i Sverige, och vårt syfte med den här kampanjen handlar om att hjälpa svenska män att klä sig så bra som möjligt – oavsett kroppstyp, säger Joel Åhlén-Nyström.

Vad har du för relation till kostymer?

Henrik Mattisson, 55, avdelningschef på Täby Kommun
En bra kostym ska sitta skönt, den ska både ha form och funktion. Det är inte så ofta man köper en kostym men jag har inga problem med att testa och prova i butiken. Den senaste jag köpte var nog från MQ.
Cornelis Hertzberg, 17, Täby Enskilda Gymnasium
Den får inte vara för stor och inte för liten. Jag föredrar nog den mer slimmade varianten, det ser mer ordentligt ut. Jag har inga problem med att prova kostymer, det är alltid kul om de sitter bra.
Erik, 17, Täby Enskilda Gymnasium
Det viktiga är att den sitter bra och ser snygg ut. Hellre att den är snygg än att den är skön – ska man vara fin får man lida pin. Jag har flera kostymer och köper ofta mina från Oscar Jacobsson. Gärna mörkblått, det fungerar till allt.
Stefan Ö, 60, jobbar med digitala lösningar.
Jag har mest kavajer, men jag har också en seriös kostym. Jag brukar inte ha några problem med kavajens passform, men med brallorna är det svårare. Mina kostymer brukar jag köpa på Thernlunds på Lidingö, de är gamla i gemet och vet vad de gör.