Min lokala hjälte

Täbypolisen Bosse prejade tjuvar av vägen

Boxiao "Bosse" Pan
Täbypolisen Boxiao "Bosse" Pan stoppade misstänkt tjuvbil genom att preja den av vägen.
Täbypolisen Boxiao "Bosse" Pan har åter varit i hetluften. Han prejade i natten tre tjuvar i en bil efter en intensiv biljakt.
– Det blir en ganska sjuk adrenalinkick, konstaterar polisman Boxiao Pan dagen efter dramat.

Det var vid tretiden natten till onsdag som polisen fick larm om ett pågående inbrottsförsök i Täby kyrkby. Tre polisbilar beordrades ut för att fånga de misstänkta tjuvarna, som då ska ha flytt i en audi i riktning mot Löttinge.

– Det var en man som hade satt ut sin mc på Blocket för försäljning och i natt vaknade han av att larmet gick i garaget. När han går upp ser han tre män som håller på att bryta upp det. Då ringer han 112 och skrämmer bort dem genom att ropa till dem, berätta Jan Berlin, polis i Täby om inledningen till kollegornas dramatiska biljakt.

LÄS MER: Tjuvligor spanar på dina Blocket-annonser

En av de tre utlarmade polisbilarna ska ha mött den misstänkta flyktbilen på Arningevägen. Tjuvarna stannade inte när polisbilen signalerade utan fortsatte istället i hög hastighet mot Gribbylund.

Polispatrullen fattade då beslut om att förfölja tjuvarna, som enligt polisen körde ”snabbt och vårdslöst i utkanten på villaområdet”.

Var det någon fara för allmänheten? 

– Nej, det var mitt i natten. Vi gör alltid bedömningen innan vi tar upp en förföljande om hur mycket bilar och fotgängare som är ute och det var helt tomt, säger Jan Berlin.

De två andra patrullerna ska under tiden ha ställt upp polisbilarna som väghinder i tjuvarnas troliga färdriktningen. Poliserna försökte också få stopp på tjuvarnas bil med spikmatta, men hann inte lägga ut den innan tjuvarna flyktbil dök upp.

– Vi kom lite väl nära för vi hann inte ens ta ut spikmattan innan bilen kom emot oss. Jag satt vid ratten och kollegan hade gått ut. Där blev det lite obehaglig. Bilen körde förbi oss och vi tog upp jakten igen, berättar Boxiao ”Bosse” Pan, som lägger sig tätt bakom flyktbilen.

Biljakten genom Täby tar stopp först när polisbilarna prejar tjuvarnas bil av vägen. Boxiao Pan berättar skrev i sin morgonrapport så här om dramatiken: ”På Bergtorpsvägen krockar flyktbilen med den första polisbilen i sidan. Flyktbilen ger inte något tecken på att vilja stanna självmant utan fortsätter försöka köra ifrån poliserna. Polisbil nr 2 gör då ett försök att preja bilen genom att köra in i sidan på bilen. Prejningen lyckas och bilen stannar. Polismännen omringar snabbt flyktbilen varpå tre män i bilen grips”.

Polisen får ju då och då kritik för att vara lite för glada i biljakter och kostnaderna för skador på polisbilarna är höga. Hur gick det med bilar?

– Min bil är hel, tro det eller ej. Jag lyckades kila in mitt däck i hans bakdäck. Så plåten tog ingen stryk. Den andra polisbilen fick repor, säger Boxiao ”Bosse” Pan.

Är prejning under biljakter en teknik ni övat på?

– Vi går igenom teoretiskt hur man gör när man ska preja och går igenom vad som händer när man trycker en bil och att först få ner hastigheten.

Boxiao ”Bosse” Pan är nöjd med nattens insats och berömmer anmälaren som larmade snabbt och gav bra signalement på flyktbilen:

Hur kändes det efteråt?

– Det blir en ganska sjuk adrenalinkick. Man blir så fokuserad på att man ska få stopp på dem. Nu gick i efterhand när det gick så bra känns det fantastiskt med att all den träning vi har fått och att alla rutinerna funkade.

Det låter när du beskriver biljakten och gripande nästan som en Hollywoodfilm?

– Ja faktiskt, det var mina kompisars första reaktion att det låter som en filmscen. Sådana här jakter förekommer, men nu har jag varit med om tre stora händelserna på en månad, den gravida kvinnan jag stoppade var den första, bara några pass efter det körde jag bevakningspass, det mest lugna man kan göra, men råkade vara med polisbilen 100 meter från ett bilinbrott som gjorde att vi kunde gripa tjuvarna och nu den här biljakten.

De tre männen som greps är misstänkta för försök till stöld. Föraren av flyktbilen ska också vara misstänkt för grov olovlig körning och vårdslöshet i trafiken.

LÄS MER: Bosse om polisdramat: ”Hon föder i bilen”