Täbys barnskötare: ”Jag gråter i bilen”

Flera barnskötera i Täby vittnar om svåra arbetsförhållanden.
Flera barnskötera i Täby vittnar om svåra arbetsförhållanden.
Kollegor som har gett upp, migränattacker och pedagoger som gråter i bilen på väg hem. Så beskriver några förskolelärare i Täby sin arbetsplats i upproret #pressatläge.

Den 27 december 2017 öppnade Förskoleuppropet upp formuläret #pressatläge. Berättelser från förskollärare, barnskötare, vårdnadshavare och förskolechefer runt om i landet strömmade in.

På måndagen publicerades det 1500-berättelser långa uppropet.

Täbys barnskötare berättar

Mitt i väljer att publicera ett urval av berättelserna från Täbys förskolor. De målar upp en bild med håglösa kollegor som gått under av för hög arbetsbelastning och underbemanning.

”Jag skickar ut bilder på de tillfällen då vi pysslar i lugn och ro, är i skogen eller gör pedagogiska experiment. Jag visar aldrig upp när barnen gråter av saknad efter sina föräldrar, när de gång på gång får en putt så de ramlar omkring för att vi är för få personal och för många barn, när de är så trötta att de bara sitter klockan 16.30 efter en lång dag.”

”Jag kände direkt att mina nya kollegor mer eller mindre gett upp. Det var väldigt hög ljudnivå. Många barn bara sprang omkring och skrek och jagade varandra medan mina kollegor bara satt håglösa och tittade på.”

Jag visar aldrig upp när barnen gråter av saknad efter sina föräldrar

En barnskötare i Täby

”Hjärnan ”bränner” konstant på något konstigt sätt, axlarna är ständigt uppdragna, när jag och min kollega går igenom dagen för att göra en överlämning kommer jag inte ihåg vad som hänt under dagen, ont i huvudet, tryck över hjärtat, hög puls, tunnelseende och väldigt ljudkänslig. Så ser mina dagar ut.”

”Majoriteten av tiden ägnas åt att ”släcka bränder” känns det som. Vi har 1- och 2 åringar som vistas hos oss 10 timmar. Hur upplever de sin tillvaro?”

”Det hela slutade med att jag efter bara 3 månader blev sjukskriven på grund av utmattning och utbrändhet. Jag gick aldrig tillbaka utan tog ett annat jobb.”

”Våga säg nej! Våga säg detta är inte okej! Våga gå om du känner att du mår dåligt av det! Sätt dig själv först! Ingen annan kommer tacka dig den dagen du går in i väggen!”

Vill berätta om en förskola i kris

Förskoleupproret skriver att syftet med #pressatläge att påvisa hur förskolechefer, förskollärare och barnskötare i dag inte längre kan upprätthålla kvalitén enligt de lagar och riktlinjer som arbetande inom förskolan är ålagda att följa.