Täbys nöjesliv rankas lågt

Det dansas relativt lite i Täby.
Det dansas relativt lite i Täby.
Är Täby Sveriges roligaste kommun? Nej, långt därifrån. Åtminstone enligt en ny rankning där Täby hamnar på plats 90 i fråga om nöjesutbud.

En del svenska kommuner är roligare än andra. Det är utgångspunkten i en ny rapport från organisationen Fastighetsägarna.

Baserat på antal restauranger, serveringstillstånd och nöjesföretag per 10 000 invånare har organisationen tagit fram ett särskilt nöjesindex. Sedan har samtliga 290 kommuner rankats. Täby står sig slätt och hamnar först på plats 90 på listan.

En av förklaringarna till det låga resultatet kan vara närheten till Stockholm. Förortskommuner till större städer får generellt låga poäng, enligt David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna.

– Det här tycker vi var anmärkningsvärt i vår studie. Det visar att pendlingskommunerna är just bara en plats att bo på. Även för nöjeslivet pendlar vi in till storstan, säger han i ett pressmeddelande.

Men det finns hopp. I höstas kunde Mitt i Täby berätta att delar av utbudet faktiskt ökat i kommunen. De senaste tio åren har det tillkommit över 30 matställen, även om skeptikerna hävdar att det är för mycket snabbmat bland nyetableringarna.

Sveriges roligaste kommun finns norrut, enligt rapporten. Med högst nöjesindex hamnar nämligen den jämtländska skidorten Åre högst upp på listan.

Åre har sju gånger fler restauranger och fyra gånger fler serveringstillstånd per invånare än landet som helhet, enligt rankningen.

Riktigt så långt behöver man dock inte åka. Skärgårdskommunen Vaxholm tar hem listans tiondeplats och finns på bekvämt avstånd från Täby. Stockholm rankas som trea.

Författarna till rapporten understryker att det är svårt att jämföra kommuner med olika förutsättningar, men att indexet ändå kan ses som en fingervisning.

Fakta

Nöjesindex tio i topp

1. Åre

2. Borgholm

3. Stockholm

4. Malung-Sälen

5. Strömstad

6. Härjedalen

7. Arjeplog

8. Sotenäs

9. Tanum

10. Vaxholm

(90. Täby)

Källa: Fastighetsägarna