Täbys nya app gör det enkelt att felanmäla

Har någon klottrat på elskåpet eller är du rädd att snava på trottoarens kantsten som hamnat på glid?

Om du har en mobiltelefon kan du nu enkelt anmäla fel till kommunens nya app.

Den här veckan lanserar Täby en app för felanmälan. I den kan man beskriva vad som är fel eller trasigt i kommunen. Anmälaren beskriver felet och väljer plats på kartan. Det går också att bifoga en bild.

Appen har testats ett tag och har, enligt kommunen, upplevts som både smidig och enkel att använda. Den som gör en anmälan kan även se om någon annan redan har anmält felet. Anmälaren kan välja att uppge sitt namn eller att vara anonym.

– Anmälningar via appen gör det lättare för oss att veta precis var felet är. Via GPS-en får vi ju en exakt position, säger Johanna Leuf.

Hon och hennes två medarbetare har mycket kontakt med invånare när det gäller driftsfrågor och felanmälningar inom gata och park. Det kan exempelvis gälla håli gatan eller snöröjning.

Hittills har anmälningarna kommit per telefon, e-tjänst och mejl. Det finns i dag ingen samlad statistik men bara genom e-tjänsten har det kommit omkring 300 anmälningar per år.

Kommunens entreprenör NCC tar emot en del direkt också.

Tror ni att ni får mer anmälningar nu när det blir enklare att skicka in dem?

– Många kommuner som infört det här upplever en markant ökning. Det är bra att folk hör av sig, att vi får reda på felen och kan vidarebefordra dem till den som har ansvaret för just den byggnaden, om det exempelvis rör sig om klotter.

Kan det bli för många, så att ni inte har praktisk eller ekonomisk möjlighet att ta hand om alla?

– Vi ska utvärdera det här och se hur effekten blir.

Kommer felen att avhjälpas snabbare nu?

– Ja ibland kan det bli så eftersom vi genast får veta var felet är. Som det är nu kan det ta tid att lokalisera platsen.

Många invånare som har fått information om appen ser genast fördelarna.

– Den som har en smartphone kan ju felanmäla direkt på plats och de allra flesta har ju en sådan nu.

Appen finns tillgänglig för plattformarna Android och Iphone och kan laddas ner kostnadsfritt från App Store och Google Play. Sök på: felanmälan Täby kommun.

Men även framöver kommer man att kunna göra felanmälan genom att ringa kommunens växel eller via webben.