Här är Täbys ”pi”-zza-mästare

Eleverna på Flottiljens skola i Täby firar ”Pi”-dagen. Belöningen efter att 3,14-gåtan är löst är förstås äkta ”pi”-zza.
– Målet är att de alla ska förstå att om man tar diametern tre gånger och lite till så är det lika långt som runt pizzans omkrets, förklarar biträdande rektor Anna Söderberg-Bruce.

,

Pi-dagen firas på skolor över hela världen den 14 mars varje år för att uppmärksamma att den matematiska konstanten ”pi” står för talet 3,14. Eleverna på Flottiljens skola får också lära sig att talet som i vardagen avrundas till 3,14 egentligen har massor av decimaler.

Biträdande rektor Anna Söderberg-Bruce berättar att inför ”Pi”-dagen fick eleverna en rolig utmaning att memorera så många decimaler som möjligt och på själva ”Pi”-dagen tar det magiska talet fysisk gestalt.

– Nu när ”Pi”-dagen kommer tar vi förstås chansen att göra något stort av det här på skolan, säger Anna Söderberg-Bruce.

Talet ”pi” som i ”pi”-zza

Flottiljens skola försöker att genom att lyfta fram vardagsföremål förklara abstrakta matematiska begrepp så att alla elever förstår dem. Under ”Pi”-dagen tar ”pi” fysisk form när eleverna testmäter symboliska pappers-pizzor och sedan avslutar med en äkta ”pi”-zzaslize.

14 mars - Pi-dagen firas i Flottiljens skola.

Barnen jobbar med att klura ut omkretsen på en pizza gjord av papper för att det inte ska bli för kladdigt.

– ”Pi” handlar om relationen mellan diametern och cirkelns omkrets. Vi låter eleverna själva undersöka hur detta hänger ihop. Målet är att de alla ska förstå att om man tar diametern tre gånger och lite till så är det lika långt som runt pizzans omkrets, förklarar Anna Söderberg-Bruce.

Eleverna mäter – och äter

När Lokaltidningen Mitt i hälsar på har eleverna fullt upp med att diskutera hur man ska få reda på omkretsen av en cirkel. Ideérna är många. Måtta med fingrarna eller mäta med en mjuk linjal. Efter hårt arbete firades det med att äta ”pi”-zzorna.

Nova Tellberg, Viola Johansson, Noelia Nitz, Antonia Negrete Gamboa, Andreas Dinoshvili och Joachim Nyberg.