Min lokala hjälte

Täbyskådis i evig tragedi

Han är höger, bor i Täby och tycker att feminismen är ett havererat projekt. Skådespelaren Rasmus Dahlstedt sticker ut i teatervärlden.

Nu är han aktuell i rollen som betjänten Jean i Fröken Julie.

I sommar kan de som vill uppleva klassiskt drama besöka Steninge slott. I en vecka till spelas Strindbergs Fröken Julie.

Pjäsen är en av världens mest spelade. Men Rasmus Dahlstedt tycker inte att historien berättats för många gånger.

– Det är den eviga tragedin, kärlekens omöjlighet mellan man och kvinna. När jag får chansen att spela stor dramatik kan jag inte ta hänsyn till att pjäsen spelats förut, säger han.

Det är snart 130 år sedan Fröken Julie skrevs, men enligt Rasmus Dahlstedt kan den vara betydelsefull även för vår tid.

– Det är så mycket prat om normkritiskhet, att kön är en konstruktion, att män och kvinnor är lika. Men vi frågar om det finns någon skillnad och i så fall vilken den skulle vara. Jag tror att Strindberg hade sett med viss förvåning på dagens utveckling, säger han.

Rasmus Dahlstedt säger att han egentligen inte är intresserad av politik. Ändå glider samtalet fort in på det. Att som han vända sig emot normkritik och säga att feminismen gått för långt är ovanligt i teatervärlden. Men Rasmus Dahlstedt tycker inte att han är konservativ.

– Jag tvingas bli politisk för att omgivningen är så genompolitiserad. I den här branschen har genusvetarna och kulturvänstern makten, de normkritiska har blivit norm, då måste de sanna avantgardisterna resa sig och visa vägen, säger han.

Du är inte rädd för att det ska bli svårare att få jobb när du går ut och säger så här?

– Den risken finns ju, men jag tycker att det är så mycket trams nu, vi har ingen objektiv verklighet, inga kön, då måste man bemöta på något sätt.

Jobb och försörjning är dock något som en skådespelare ständigt behöver tänka på. Att spela Fröken Julie som sommarteater är en lyx, för att ha råd med den får han ta andra jobb.

– Mitt senaste jobb var en tysk deckare, jag spelade skandinavisk skurk, hade fem repliker och blev skjuten på sidan tio i manuset. Men det är roligt att göra något annorlunda och film är ofta bra betalt, säger han.

Till skillnad från många andra drömde han inte om att bli skådespelare som ung. Det var inte förrän han var 25 som han prövade teater för första gången. Då hade han läst ekonomi och jobbade som säljare. Själv tycker han inte att steget från säljare till skådespelare är särskilt stort.

– Det handlar om att övertyga någon annan om att något är sant, säger han.

Fakta

Fröken Julie på Steninge slott

Fröken Julie går som sommarteater på Steninge slott och visas på eftermiddagar torsdag till söndag.

Pjäsen sätts upp av teatersällskapet Teater Domestique, som grundades av Rasmus Dahlstedt och Michael Riise.

Förutom Rasmus Dahlstedt spelar Malin Arvidsson och Rebecca Kaneld. Michael Riise regisserar.