Täbyungdomar kammade hem seger med drönarfilm

Hela klassen jublar över faktumet att deras film vann.
Hela klassen jublar över faktumet att deras film vann.
Elever från Täbys Enskilda gymnasium har för andra året i rad vunnit en nationell filmtävling. Filmen handlar om hållbarhet och uppmanar människor att använda laddningsbara batterier.

En kamera som svävar genom en öde skog. Blicken lyfter och plötsligt svävar man ovanför trädtopparna och blickar ut över ett tjockt täcke med granar. Det är klass T16, från Täby Enskilda Gymnasium, vinnande film om hållbarhet.

– Egentligen var det inte så svårt. Vi tog min drönare och flög lite över skogen, sedan redigerade vi det till en film. Efter att jag och några kompisar hade haft flera idéer om vad vi skulle göra blev det denna som blev kvar efter att vi tagit bort de andra, säger Filip Gure Häggblom, en av dem som vunnit.

Klassen överraskades klockan 12 på torsdagen i deras klassrum när de fick veta att just deras film vann i den nationella tävlingen.

– Vi blev jätteöverraskade och glada. Jag känner mig hedrad att så många stod bakom oss och vill verkligen tacka de som har röstat, säger Filip Gure Häggblom om överraskningen.

Men det är inte första gången som Täbys Enskilda Gymnasium vinner, så sent som förra året vann gymnasiet samma tävling. Utöver juryns fina vitsord kammade det vinnande bidraget 25 000 kronor till klassen.

Vad ska ni göra med dem pengarna?

– De kommer antagligen att gå till en klassresa men det måste vi diskutera med klassen först. Vi går bara i ettan så det är ett par år kvar ändå, säger Filip Gure Häggblom.

I tävlingen deltar elever från högstadiet och gymnasiet från hela landet. De ska skapa sina egna kampanjfilmer som ska uppmuntra användandet av laddningsbara batterier istället för engångsbatterier.

Juryns motivering:

”En vacker film som ställer den stora tankeväckande frågan till oss om varför vi överhuvudtaget ska bry oss om laddningsbara batterier. En mycket tydlig och snygg idé där miljön är 100 procent i fokus – ingen missar budskapet.”