”Tack ska du ha Tuva-Stina”

I mer än 25 år har Tuva-Stina Lindén varit en uppskattad lärare på Lillholmsskolan. Så ­uppskattad att ett 40-tal gamla elever kom för att tacka när hon gick i pension i förra veckan.

– Hon har alltid funnits där, säger Zjikav Abdulla.

Visst minns vi dem, våra favoritlärare. De som fått oss att känna oss sedda och som stöttat och hjälpt.

Tuva-Stina Lindén, speciallärare och bildlärare på Lillholmsskolan i Skärholmen, har varit omtyckt av många. Mer än 40 år har hon ägnat livet åt läraryrket, först i Rinkeby och sedan i Skärholmen, där uppslutningen var stor när hon gick i pension förra veckan.

Det började med ett event på Facebook där hennes dotter Mariana Lindén uppmanade tidigare elever att komma och visa sin uppskattnig.

Ordet spreds snabbt och på den aktuella dagen träffades ett 40-tal tidigare elever i olika åldrar på Lillholmsskolans skolgård med blommor.

En av dem som kom med en bukett var Zjikav Abdulla. Hon kom till Sverige med sin familj som sjuåring och den första tiden i det nya landet var minst sagt förvirrande.

– Jag var rädd för jag kom från ett krigsdrabbat land och jag kunde inget i skolan, men Tuva-Stina hjälpte mig. Hon började med att måla med mig, sedan läste vi barnböcker, säger hon.

Idag är Zjikav 23 år, har just tagit examen och har mycket som hon vill tacka Tuva-Stina för.

– Hon lärde mig att läsa och har alltid funnits där. Jag brukar säga att mamma och Tuva-Stina är de som betyder mest för mig. Jag kan ringa henne än i dag om jag har problem och behöver prata.

Även 19-åriga Lailoma Omid minns sin älskade lärare.

– Jag har haft många problem i skolan, men Tuva-Stina har alltid varit på min sida och hjälpt mig väldigt mycket, så nu vill jag visa min uppskattning, säger hon.

När huvudpersonen själv dök upp blev hon minst sagt överraskad över att se så många av sina gamla elever där.

Varför tror du att du är en sådan uppskattad lärare?

– Jag har alltid visat intresse för mina elever och jag tror att de också kände att jag verkligen ville vara på Lillholmsskolan.

Vad är knepet?

– Svårt att säga. Jag är inte särskilt snäll alla gånger, men jag bemöter mina elever med respekt och tar dem på allvar och jag vill att de också ska ta sig själva på allvar.

– Jag tycker om alla mina elever och blir så stolt över att höra att det går så bra för många av dem. Det visar att jag lyckats få igång dem!

Läraren Tuva-Stina Lindén tackades av gamla elever. Här med Rasian Abdulla.

Tuva-Stina Lindén arbetade på Lillholmsskolan i över 25 år.

När hon gick i pension blev hon avtackad med pompa och ståt.

Ett 40-tal gamla elever kom för att visa sin uppskattning.

Dottern Mariana Lindén arrangerade det hela.