Därför tackade Pontus ja till ombildning

Pontus Öberg utanför sin bostad i Stureby.
Pontus Öberg utanför sin bostad i Stureby.
Pontus Öberg tackade ja till erbjudandet 2008 om att köpa hyresrätten han då bodde i. En affär han inte ångrar.
– Det är bekvämt att kunna ringa till en fastighetsskötare hos ett fastighetsbolag – men då tappar du samtidigt möjligheten till att göra något på egen hand.

Pontus Öberg köpte loss sin hyresrätt för drygt tio år sedan. Erbjudandet om ombildning kom då till området i Enskede där han bor.

Så här i efterhand är han nöjd med beslutet. Det han varit en bra affär och det har gett honom och grannarna i bostadsrättsföreningen friheten att bestämma hur det ska se ut i området.

– Det är bekvämt att kunna ringa till en fastighetsskötare hos ett fastighetsbolag – men då tappar du samtidigt möjligheten till att göra något på egen hand, säger Pontus Öberg.

Dessutom, påpekar han, är att utförsäljningar där hyresrätter ombildas till bostadsrätter medför viktiga intäkter för offentliga fastighetsbolag.

– En aspekt som jag tycker aldrig kommer fram är hur det offentliga får in pengar genom ombildningar, pengar som i sin tur kan användas till att bygga nya bostäder. Samhället mår bra av att vi har blandade boendeformer i samma områden som hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor. Det tror jag skapar trygghet och motverkar segregation.

Med andra ord är du inte emot allmännyttan?

– Nej, verkligen inte. Jag tycker bara att det är bra om vi kan ha både hyres- och bostadsrätter.

Pontus Öberg anser att ”Social Housing” som används i exempelvis Storbritannien kanske skulle kunna vara bra även i Sverige. Koncept innebär förenklat att man vid stadsplanering även ser till att bygga bostäder för låginkomstagare.

– Min första lägenhet var inget palats. Om jag hade varit ung i dag hade jag till exempel mer än gärna bott i den typen av modulhus som byggs till nyanlända. Det tror jag att flera unga människor skulle kunna tänka sig, säger han.