ANNONS

Tackas för 100 år gammal fika

För 100 år sedan tog familjen Petré i Sollentuna emot en utmattad japan när denne bröt maratonloppet i OS 1912.

I sommar tackas familjen Petré flerfaldigt av en japansk delegation.

– Det är överraskande, säger Tatjana Petré.
ANNONS

Som liten fick Tatjana Petré och hennes syskon höra historien om den försvunne japanen flera gånger om.

Japanen Shizo Kanakuri deltog i maratonloppet i OS 1912 som delvis gick genom Sollentuna. När japanen kom till Tureberg var han så utmattad av den stekheta värmen att han bröt loppet.

Hemma i villa Solkatten i Tureberg, där Arena Satelliten ligger i dag, tog Tatjana Petrés morfars familj hand om den utmattade löparen. De bjöd honom på saft och bullar och såg till att han kom på tåget in mot Stockholm igen.

När Shizo Kanakuri åkte hem till Japan hade han glömt att registrera sig i målet vid Stockholms stadion, varpå historien om den försvunne japanen föddes.

– Det är en så rar historia. Min mormor berättade stolt den för oss när vi var små och nu berättar jag den för mina barn. Förra sommaren, inför planeringen av jubileumsmaratonloppet, skickade jag in en notis om att jag och familjen kunde bjuda på fika vid Satelliten vid jubiléet. Sedan har det blivit större och större, säger Tatjana Petré.

Under sin idrottskarriär blev Shizo Kanakuri en känd profil i Japan. På 1960-talet, efter att några svenska journalister letat upp honom, åkte Shizo Kanakuri faktiskt tillbaka till Sverige för att symboliskt springa över mållinjen och avsluta maratonloppet.

I somras fick Tatjana Petré och hennes släkt besök av en japansk författare som nu utkommit med en bok om den kände idrottsmannen.

– Han ville skriva ett kapitel om maratonloppet i Sverige. Min mormor hade sparat en bunt med tidningsurklipp och nu har vi fått ett kapitel ur boken översatt till engelska, säger hon.

I och med årets jubileumsmaraton, som även det delvis går genom Sollentuna, har en japansk delegation valt att tacka familjen Petré för deras släktingars insats för 100 år sedan.

ANNONS

Förra lördagen tog familjen emot ett silverfat som gåva under en ceremoni vid Arena Satelliten där flera japanska och svenska OS-företrädare deltog, liksom den japanske ambassadören och flera Sollentunapolitiker.

Ceremonin togs upp både i japanska och svenska nyhetsmedier.

Den 14 juli, under själva jubileumsloppet, ska en minnesskylt till Shizo Kanakuris ära avtäckas utanför Arena Satelliten. Stora delar av familjen Petré kommer att närvara vid jubiléet och under loppet bjuder de löparna på saft och bullar, precis som familjen bjöd den utmattade japanen på för 100 år sedan.

Extra uppmärksammad ska Shizo Kanakuris barnbarnsbarn bli, då han är en av deltagarna.

Vad tycker du om uppmärksamheten?

– Det är roligt och hedrande. Det visar att vänlighet, även om det skedde för 100 år sedan, lönar sig, säger Tatjana Petré.

Fakta

Minnesplakett till Shizo Kanakuris ära

Den 14 juli firas OS 1912 med ett jubileumsmaraton i Sollentuna och Stockholm.

I Sollentuna blir det musikunderhållning i 1912 års anda, bland annat i Silverdal.

Mer underhållning, bland annat med veteranbilar, blir det utanför Edsbacka Wärdshus och vid Sollentuna kyrka.

Plaketten till minne av Shizo Kanakuri invigs klockan 13.30 utanför Arena Satelliten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.