ANNONS

Taesler skriver om de fula känslorna

Annika Teasler, författare och föreläsare
Annika Taesler debuterar med boken Ända in i märgen.
Annika Taesler hamnade i rullstol 24 år gammal efter en ridolycka. Nu har hon skrivit en bok om att hitta tillbaka i livet och om de "fula känslorna", som så få talar om.
ANNONS

Huddingebon Annika Taesler hade visserligen författardrömmar som liten, men att det skulle bli den bok som nu är färdigskriven kunde inte förutspås. Boken började nämligen som små minnesanteckningar efter en ridolycka där hon bröt nacken och blev helkroppsförlamad.

– Jag var 24 år och ute med en kompis och red, min häst blev rädd för något och hamnade i sken. Vi försvann in i en skogsdunge, sen minns jag inte mer, berättar hon.

Därefter är det svart. Vad som hände i skogsdungen eller hur hon föll vet hon inte. Det enda man vet är att hästen kom tillbaka utan Annika på ryggen.

– Ser man på röntgenbilderna så såg nacken ut som Harry Potters panna, säger hon och skrattar.

I två veckor låg hon nersövd och i närmare ett år blev hon kvar på sjukhuset.

– Det är fruktansvärt att ligga på sjukhus. Det är faktiskt ett ställe där folk bokstavligen ligger och dör runt en, och jag var så ung.

Några år efter olyckan och den tvära vändningen i livet, uppmanade hennes man att hon skulle göra små minnesanteckningar.

–Det var väl inte i terapeutiskt syfte direkt, snarare ett sätt att få distans. Och helt plötsligt hade jag ett råmaterial där jag kunde se att det fanns något allmängiltigt. Alla vuxna människor går igenom någon form av kris någon gång. Men boken är också en vädjan om förståelse, hur man bemöter andra människor.

– ”Det måste vara jobbigt att inte kunna gå”, jag har hört det miljoner gånger – det är jag jävligt trött på att höra. Det som har varit allra svårast för mig är att inte kunna vara ensam längre, att vara beroende av assistans dygnet runt.

ANNONS

Annika Taesler tävlade och tränade hästar innan olyckan, sedan dess har hon tagit en tränarutbildning. Men rider gör hon inte längre.

– Jag har gjort det, men det är ingen ridning. Det blir att åka häst och det ser jag inget nöje i. Däremot att vara ridinstruktör och få tillbaka ett existensberättigande inom sporten har varit viktigt. Jag hade fortfarande så mycket erfarenhet och kunskap och det har varit viktigt att fortsätta kunna bidra med, säger hon, även om det just nu är paus med träning pågrund av ”småbarnsträsket”, som hon kallar det.

Vem vänder du dig till med boken?

– Det är väldigt bred läsekrets, alla kommer i kontakt med människor, det är något som borde beröra alla. Men boken har även med mycket fula känslor, jag levde med ett ständigt dåligt samvete för de runt mig. Jag vill lyfta upp alla de fula känslor som man annars inte pratar om, men faktiskt har.

Blir det fler böcker nu?

– Ambitionen finns och det finns faktiskt redan en grund. Men nu blir det fiktivt i stället, det har jag aldrig skrivit tidigare så det blir spännande.

Annika Taesler

Annika Taesler

Fakta

Annika Taesler debuterar som författare

Familj: Gift med Martin och har sonen, Erik 4 år.

Bor: Huddinge.

Ålder: 37 år

Yrke: Författare och föreläsare.

Favoritplats: Vår altan – den ligger perfekt i solen men i skyddat läge.

Aktuell: Debuterar med boken ”Ända in i märgen”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.