Äldre man tafsade på pojkar på SL-bussar i Danderyd och Österåker

SL buss
71-åringen dömdes mot sitt nekande.
En 71-årig roslagsbo tittade på porr och tafsade på pojkar när han åkte buss. Nu har han dömts mot sitt nekande. Bland bevisen fanns bilder från övervakningskameror och vittnesmål från pojkarnas mammor.

Den 71-årige roslagsbon valde ut unga pojkar som han satte sig bredvid på bussen, tittade sedan på porr på mobilen samtidigt som han smekte sig själv och tafsade på pojkarna.

Nu har han dömts av Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande, mot sitt nekande.

Mamma märkte inget

Ofredandena inträffade vid två tillfällen – på en buss i Danderyd 2017 och på en buss i Österåker 2018. Men det framgår av domen att mannen kan ha varit mer aktiv än så.

I det ena fallet – en bussresa på cirka 20 minuter i Danderyd – strök mannen långt upp på låret på en pojke han satt bredvid samtidigt som han tog sig själv på skrevet.

Pojkens mamma som satt på en plats längre bak i bussen har vittnat om att sonen ”med darr på rösten” efteråt berättat vad som hänt.

Pekades ut vid busshållplats

I det andra fallet, i mars förra året i Österåker, berättade den då utsatta pojken att han råkat ut för ”gubben” även en gång tidigare. Men den här gången larmade han sin mamma och kunde sedan peka ut 71-åringen vid en busshållplats.

71-åringen, som nekar till brott, och har hävdat att tagit på pojkarna för att få deras uppmärksamhet för att fråga om något. Det trodde inte rätten på.

I stället visar filmer från bussarnas övervakningskameror ur han strukit pojkarna på låren och vid något tillfälle tagit bort sin hand när någon vuxen närmat sig, för att sedan fortsätta tafsa.

Böter och skadestånd

Mannen som tidigare är ostraffad dömdes för sexuellt ofredande till 140 dagsböter, totalt 7 000 kronor. Han ska dessutom betala vardera pojken 5 000 kronor i skadestånd.