Tage löser brott i Nya Efterlyst

Förre kriminalkommissarien Tage Åström, som lämnade polisyrket efter brottsanklagelser han sedan friades från, är en av programledarna i Nya Efterlyst. ”Fan det ska bli kul. Jag har inga högskolepoäng, men jag har jobbat några år som polis”, säger han.
Förre kriminalkommissarien Tage Åström, som lämnade polisyrket efter brottsanklagelser han sedan friades från, är en av programledarna i Nya Efterlyst. ”Fan det ska bli kul. Jag har inga högskolepoäng, men jag har jobbat några år som polis”, säger han.
Tage Åström anklagades för en rad allvarliga brott och slutade som polis efter 27 år.

Nu kliver succéförfattaren bakom Johan Falk-filmerna in i strålkastarljuset igen för att hjälpa sin gamla arbetsgivare att lösa brott i Nya Efterlyst.

Tillsammans med författaren Katarina Wennstam och skådespelaren och före detta kriminalpolisen Hasse Brontén ska den förre super­polisen Tage Åström programleda Nya Efterlyst som har premiär på TV8 på onsdag.

54-åringen från Polhem tackade ja med skräckblandad förtjusning.

– Det är mycket som påverkar. Familjen, nättrollen som dyker upp i träsken. Men fan, det ska ­ bli spännande att se hur det faller ut. Jag tror att folk kommer att gilla programmet. Det är ett fräscht nytt grepp, säger Tage Åström.

Han ville tidigt bli polis och skapade 12 år gammal kaos på Görvälnbadets parkering där han vinkade in bilar.

– Vi var fem grabbar på Vasa­vägen som blev poliser, säger han.

Medan barndomskompisarna blev kvar vid Jakobsbergspolisen avancerade Tage Åström till chef för den speciella insatsstyrkan, SSI, och jagade grovt kriminella.

Efter 27 år fick poliskarriären ett abrupt slut.

Tage Åström anklagades för en rad allvarliga brott, stängdes av från sin tjänst och manglades med namn och bild i media som den korrupte polischefen.

Fyra år senare friades han i rättegången på alla punkter utom en.

– Jag fick 3 400 kronor i dagsböter för dataslagning av offentlig handling. Men det var inget som tidningarna skrev om. Jag är stolt över att jag inte har blivit bitter, för jag har blivit illa behandlad, säger han.

Kanske har han inte haft tid. Som säkerhetskonsult och delägare i ett säkerhetsföretag jagar han fortfarande buset.

Han har även hunnit med att skriva två romaner, utbildat Hollywoodskådisen Joel Kinnaman i avancerad vapenhantering inför svenskens roll i Robocop och varit medförfattare till Johan Falk-filmerna, för övrigt de enda polisfilmerna som Tage Åström inte sitter hemma och muttrar till ”därför att väldigt mycket faktiskt är korrekt”.

Det händer att han längtar tillbaka till polisyrket.

– När jag hör sirener och ser radiobilar med unga poliskonstaplar svischa förbi tittar jag avundsjukt. Det är spänningen och nerven man saknar, säger Tage Åström.

Varför tackade du ja till Nya Efterlyst?

– Jag har ganska mycket att ge, en väldig erfarenhet av saker som folk gement inte känner till om mord, infiltratörer, spaning och framförallt grov organiserad brottslighet. Jag tror att folk vill veta vad som händer bakom utredningar. I dag är det lite för politiskt korrekt, folk vågar inte säga vad de tycker. Jag kommer att försöka få fram mina åsikter oavsett vad det handlar om.

Fakta

Gillar djur mer än människor

Namn: Tage Åström.

Ålder: 54 år.

Bor: Polhem, Järfälla.

Familj: Sambo, utflugen son, två papegojor och två katter.

Sysselsättning: Säkerhetskonsult, författare, föredragshållare, programledare.

Aktuell: Programledare i Nya Efterlyst, premiär i TV8 på onsdag. Manuset till de fem sista Johan Falk-filmerna som släpps i dagarna.

Kuriosa: Gillar djur mer än människor.