Hund tagen av varg norr om Åkersberga

Rialavargen
Den jagade Rialavargen tog en hund i Åkersberga.
Under tisdagen slog Rialavargen till igen och tog en sällskapshund i Österåkers kommun. Hundägaren hann se bakdelen av vargen innan den försvann med hunden.

Ett nytt vargangrepp på en sällskapshund har inträffat norr om Åkersberga. Länsstyrelsen fick kännedom om att hunden var borta på tisdags eftermiddagen som skickade sina rovdjurshandläggare till platsen.

– Hunden var på hustomten till hundägaren som hann se baksidan av en varg genom fönstret, säger Emelie Nyman, presskommunikatör på Länsstyrelsen i Stockholm.

600 meter från tomten hittades delar av hunden av länsstyrelsens rovdjurstränade spårhund.

– Besiktningspersonal har kvalitetssäkrat att angreppet utfördes av en varg, säger Emelie Nyman.

Fick avbryta jakten

Eftersom angreppet skedde inom skyddsjaktsomårdet fortsatte jägare från jaktlagen, som deltar i den pågående skyddsjakten, spårningsarbetet ytterligare sex kilometer i tätterräng.

– De fick avbryta jakten när det blev mörkt utan att ha påträffat vargen, säger Emelie Nyman.

Gårdagens incident är det första kända fallet där vargen dödat ett tamdjur sedan skyddsjaktsbeslutet förlängdes i fredags, som vara fram till den 22 oktober.

Tidigare under sensommaren har tre sällskapshundar och sex får tagits av vargen norr om Stockholm, som har bidragit till beslutet om att inleda skyddsjakt mot en vargindivid i Rialaområdet.