”Tageskåp” till Östermalms förskolor

förskola
På Östermalms kommunala förskolor ska man testa så kallade Tage-skåp där man kan lämna kläder åt andra barn på dagiset.
Staden fixar Tageskåp till förskolor Östermalm. Där kan kläder lämnas och lånas av andra barn. Bakom förslaget ligger östermalmaren Hanna Kallin som skickade in ett medborgarförslag.

Det är inte alla föräldrar i Stockholm som har råd att förse sina barn med de utomhuskläder som behövs för att de ska kunna delta i förskolans alla aktiviteter. Det uppmärksammade Östermalmsbon Hanna Kallin i våras och skickade in ett medborgarförslag om att sätta in så kallade Tage-skåp i stadens förskolor där man till exempel kan lämna galonbyxor, regnjackor och gummistövlar som andra barn kan få låna.

Nu ger Östermalms stadsdelsförvaltning tummen upp för att prova på att ha klädskåpen i stadens kommunala förskolor. När Mitt i Östermalm avslöjar för Hanna Kallin att stadsdelen nappat på hennes förslag blir hon jätteglad.

– Jag tycker det här är en så himla viktig fråga och därför blir jag så otroligt glad och inspirerad att det faktiskt blir av. Jag har en massa tankar på vad man skulle kunna göra för andra grejer också, säger hon.

Hon fick idén om skåpen när hon läste om en mamma vars make plötsligt gick bort vilket gjorde att mamman fick börja arbeta tidigare än tänkt och dottern tvingades börja i förskolan redan vid ett års ålder. Mamman hade då inte råd att köpa ett nytt regnställ.

– Då köpte hon ett begagnat ställ som det visade sig hade hål i sig, och personalen tjatade på henne. Mamman fick hålla dottern hemma från dagis när det regnade. Jag tyckte det kändes så onödigt, och det här är en smidig lösning på ett hemskt problem, säger Hanna.

I ett första skede tycker stadsdelens tjänstemän att skåpen ska testas på några få förskolor för att se hur skåpen ska tas hand om. Men också om de fyller någon funktion på Östermalm – en av stadens mer välbeställda stadsdelar.

– Ja, jag tror skåpen behövs här också för alla har det inte bra på Östermalm. Vi har ju inte noll procents arbetslöshet och betalar ut mycket i försörjningsstöd, säger Maria Antonsson (MP), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd och fortsätter:

– Men det handlar inte bara om privatekonomiska skäl utan om att också ta tillvara på jordens resurser. Alla föräldrar i stadsdelen kommer kanske inte att vara beroende av att det här finns, men det vore toppen att första titta i skåpen istället för att köpa nytt.