Tågfantasterna fick drömjobbet av SJ – instagrammar tågluffen

William Nilsson och Wilhelm Karlsson trainspotters som fått drömjobb av SJ.
William Nilsson och Wilhelm Karlsson har fått drömjobbet.
William och Wilhelms största intresse är att fota tåg och tågresor.
Så när SJ erbjöd dem att sommarjobba med att tågluffa och instagramma sina resor var de snabba med att tacka ja.

William Nilsson och Wilhelm Karlsson från Blackeberg och Hässelby har så länge de kan minnas haft ett brinnande intresse för tåg, tågsystem och tågresor. Sedan några år tillbaka har de tagit sitt intresse till en ny nivå när de började lägga ut tågbilder och tågfilmer på Instagram och Youtube.

– Så länge jag kan minnas har jag haft ett tågintresse. När jag var liten åkte jag altid tåg till min mormor, så jag associerade tåg med positiva känslor. Sedan dess har mitt intresse växt sig väldigt stort. Jag tycker att tåg är väldigt coola helt enkelt, säger William Nilsson.

Drömjobbet

En dag fick killarna ett meddelande till deras gemensamma Instagram-konto. Det var från personen som driver SJ:s officiella Instagramkonto.

– Han hörde av sig och sa att han gillade vårt material och att han ville boka in ett möte med oss, säger William Nilsson.

Väl på mötet fick killarna ett erbjudande om ett sommarjobb de bara har kunnat drömma om. Blackebergskillarna skulle få betalat för sin trainspotting.

– Vi fick ett erbjudande om att sommarjobba med att visa upp hur man kan resa med tåg genom Sverige och samtidigt ta över SJ:s Instagramkonto och visa upp våra resor genom landet, säger William Nilsson.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Halloj allihopa?☀️??? Sista stoppet på veckans tågluff genom bergslagen blev Nora. Namnet Nora kommer ursprungligen från ordet nor som betecknar ett smalt sund vilket förbinder två vattenmassor. Trots att Nora inte har haft någon reguljär järnvägstrafik på över 40 år möttes vi omedelbart av ett ståtligt stationshus och en massa uppställda lok i diverse storlekar och färger. Efter ett besök vid lokstallet rörde vi oss mot den idylliska stadskärnan för att testa den berömda glass som Nora gjort sig känd för. Noraglass erbjuder varje dag tre smaker, där hasselnöt och vanilj alltid förekommer. Varje dag serveras även en unik smak, vilket denna dag råkade vara blåbär som passade utmärkt i den gassande värmen. Mot slutet av dagen, när solen var på väg ned, tog vi en sista promenad genom trästaden. Det var ett behagligt lugn som hade lagt sig över det välbesökta lilla samhället i Bergslagen, innan vi till sist begav oss till Nora tåghem för att vila ut över natten. Ett perfekt avslut på en händelserik resa genom Svealands djupa skogar! #ResmedSJ #Nora #glass #sommar #resa #SJ #SJAB #Bergslagen #ånglok #Bramiljöval #järnväg #VipåSJ #tåg #tågluff

Ett inlägg delat av SJ AB (@resmedsj)

Killarna kommer under juli månad resa från Skåne i söder till Abisko i norr.

– Vi visar upp hur man kan tågluffa i Sverige med hjälp av olika SJ-kort. Vi visar mest upp själva resandet. Men under en vecka kommer vi att ha lite mer fokus på själva tågen och tågsystemen, säger Wilhelm Karlsson.

Killarna är vad som ibland kallas för trainspotters. I korthet kan beskrivas som någon som har ett tågintresse och gillar att fota tåg. I svenska trainspottingkretsar är det många som har visat sin avund för Wilhelm och William.

– Vi har ju en trainspotters drömjobb. Det är många som har hört av sig och undrat hur vi har burit oss åt för att få det här jobbet, säger William.

Trainspottingtips

För den som är intresserad av att börja med trainspotting har William och Wilhelm några tips.

– Bästa stället att titta på och fota tåg i Stockholm är i Flemmingsberg. Där kan man se både regionaltåg och rikståg. Dessutom är stationen byggd på ett sätt som gör den perfekt för trainspotting, säger Wilhelm.

– Bästa stället att kolla på i västerort är nog vid Friends arena. Där går det massor med spår och många tåg. Så om man inte vill åka långt är det en bra plats, säger William.

William och Wilhelm. Tågfantaster med drömjobb på SJ.

Med kamerorna i högsta hugg brukar killarna vara ute och spana på tåg. Foto: Andreas Lundberg, SJ