Tågförseningar förvärras – pågår dygnet ut

Räkna med förseningar och inställda pendeltåg under hela dygnet.
Räkna med förseningar och inställda pendeltåg under hela dygnet.
En nedriven kontaktledning orsakade stora förseningar i tågtrafiken norr om Stockholm i morse. Nu har ett växelfel förvärrat situationen.
Både Arlanda Express och regionaltåget mot Uppsala är inställda, liksom flera pendelstågssträckor.

Arlanda Express ersätts nu med bussar, liksom flera sträckor på pendeltågslinjerna norr om Stockholm. Flera pendeltågslinjer dras dessutom med stora förseningar och regionaltåget mellan Stockholm och Uppsala är inställt hela dagen.

Problemet uppstod vid halv 7-tiden i morse då ett pendeltåg utan resenärer av misstag rev ner en kontaktledning mellan Sollentuna och Rotebro. Ledningen har fortfarande inte reparerats. Dessutom har ett växelfel tillkommit, mellan Häggvik och Rotebro.

– Det var ett hjälptåg som råkade köra in i växeln i samband med reparationsarbetet, berättar Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Tågtrafiken norr om Stockholm har nu bara har ett spår att samsas på, i stället för fyra. Det är en förvärring av situationen i morse, då två spår var tillgängliga.

– Prognosen är att det kommer att vara förseningar under hela det här dygnet. Det kan lätta efter hand, men problemen kommer att vara kvar så länge, säger Pär Aronsson.

Resenärer uppmanas att gå in på SL:s och SJ:s webbsidor för att se hur trafikproblemen drabbar dem och vilka alternativ som finns.