ANNONS

Taggtråd farlig för djuren

Carinas yngsta hund blev skadad på taggtråden som legat i området i ett och ett halvt år. ”Jag försöker ha koll på hundarna när de närmar sig taggtråden. Det är ju betydligt värre för rådjur och harar.”
Carinas yngsta hund blev skadad på taggtråden som legat i området i ett och ett halvt år. ”Jag försöker ha koll på hundarna när de närmar sig taggtråden. Det är ju betydligt värre för rådjur och harar.”
Hösten 2010 röjde och gallrade kommunen skog vid Vega. Men man plockade aldrig upp taggtråd som den tidigare arrendatorn lämnat.

– Jag är rädd att hundarna ska skadas, säger en hundägare.
ANNONS

Det var för ett och ett halvt år sedan som Huddinge kommun röjde upp och gallrade skog vid ängsområdet mellan Vega, Gräsvretens industriområde och Hermanstorp.

Allt hade kanske varit frid och fröjd, om man inte hade glömt en viktig sak: på ängen och i skogen ligger nämligen hundratals meter taggtråd kvar efter den tidigare arrendatorn – i ett område som är ett av de mer rådjurstäta på Södertörn. Taggtråden ligger till synes illa till för både hundar och vilt, och även människor, som inte är uppmärksamma.

– Jag förstår inte varför man bara låtit det ligga. Hur kan det få vara så här? frågar sig Carina från Vega, som dagligen tar rundan över ängen med sina två border collie.

Hon tittar oroligthundarna när de leker längs huvud­stigen. För bara några veckor sedan såg Carina blodspår efter tassen på den yngsta hunden Röja. Den hade då hamnat mitt i en taggtrådshärva.

– Det blev inte så allvarligt, men man undrar ju vad som kan hända med alla rådjur som går här? Man har ju väntat så länge på att de som rev ner stängslet ska plocka bort det.

På vissa ställen runt ängen är taggtråden inlindad i slarvigt ihopsatta rullar – även dessa utgör en fara för djuren.

Anders Odd vid Haninges markförvaltning, och även ansvarig för viltvårdsfrågor i kommunen, menar att stängslet borde tas bort omedelbart.

– Det sätt som taggtråden ligger på, i drivor, är verkligen en potentiell risk för att djur ska fastna. Det ser definitivt inte bra ut. Hade tråden legat i sin längd på marken så hade det inte heller varit bra men risken för att djur skulle fastna hade varit mindre, säger han.

Anders Odd får medhåll från Britta Orring, mark- och exploateringschef i Haninge.

ANNONS

– Vi skulle inte låta rester av staket och stängsel ligga kvar som det gör där. Det är också konstigt att inte arrendatorn tog med sig staket och stängsel när han flyttade hästarna, säger hon.

Huddinge kommun beklagar att taggtråden ligger kvar.

– Den tillhör som sagt den tidigare arrendatorn. Den nya arrendatorn ville ha hästhagar och skulle samla upp all gammal taggtråd och sedan skulle vi hämta den. Men den nya arrendatorn har inte tagit dit några djur. Vi är ytterst ansvariga att plocka upp taggtråden och det är angeläget, säger Lars Heins, chef på Huddinges naturvårdsavdelning

Området mellan Asplunds väg och Nordqvists väg åt ena hållet, Gräsvretens industriområde åt andra hållet, och Hermanstorp åt tredje hållet, är uppdelat på två större fastigheter, där en tillhör Huddinge och en Haninge. Men taggtråden finns på Huddinge­sidan.

Fakta

Ängen vid Vega

Naturområdet är ett populärt promenadstråk för hundägare.

Fram till 2008 fanns hästhagar i området, men de hade då stått tomma en tid sedan dåvarande arrendatorn flyttat hästarna.

När taggtråd samlas in så ska den rullas upp. Kan man inte transportera den direkt bör den läggas upp på en sten för att minska risk för skador.

Källa: Haninge och Huddinge kommun