Min lokala hjälte

Taket och golvet har fått sprickor

Birgitta Dahlberg är besluten om att driva ärendet mot kommunen vidare. Nu ska ta kontakt med en juristfirma som kan hjälpa henne att få ersättning.
Birgitta Dahlberg är besluten om att driva ärendet mot kommunen vidare. Nu ska ta kontakt med en juristfirma som kan hjälpa henne att få ersättning.
Kakelplattor har lossnat vid golvet.
Kakelplattor har lossnat vid golvet.
Sprickor i taket, lösa kakelplattor och taklampor som faller i golvet.

Birgitta Dahlbergs hus faller i bitar sedan kommunen började köra byggtrafik utanför.

Men ingen vill ta ansvar för skadorna.

Birgitta Dahlberg sitter i vardagsrummet i sitt hus i Sickla. I taket bakom henne löper en tre meter lång spricka. Vid ytterdörren har två kakelplattor spruckit. Det var den första skadan hon upptäckte.

– Först var det kakelplattorna.Sedan började jag se sprickor i taket och golvet. Då tänkte jag, nu måste jag göra något, säger hon.

Hon kontaktade därför Skanska som byggt idrottshallen vid Sickla åt Nacka kommun. Hon trodde först att skadorna kunde hade uppkommit vid sprängarbetena under bygget.

Birgitta Dahlberg fick besök av en representant från företaget som uteslöt sprängskador, men trodde att skadorna kunde bero på vibrationsstörningar från byggtrafiken.

Han rådde henne att kontakta kommunen.

Nacka kommun skickade sitt försäkringsbolag i slutet av september 2011. För några veckor sedan kom beslutet. Där kan man läsa att Nacka kommun inte bör hållas ansvarig för skadorna, att byggtrafik inte har kört genom området och att skadorna enligt kommunen har uppstått helt naturligt då det är ett gammalt hus.

Ersättningsanspråket avslogs.

– Man känner sig så himla maktlös och det är väldigt jobbigt. Det är skandalöst dåligt skött det här, tycker jag, säger Birgitta Dahlberg.

Flera grannar bekräftar att byggtrafiken visst har gått genom området. De hävdar att lastbilar fortfarande går där, till bygget vid skolan.

– Alla som bor här vet det. Det är en obehaglig situation, särskilt med de tunga lastbilarna som kör här. Det är bara en tidsfråga innan det sker en olycka, säger Cecilia Flygt Högberg, som bor i området.

En annan granne som vi talar med har också fått mindre skador på sitt hus men valt att inte gå vidare med något ersättningskrav.

Birgitta Dahlberg vet inte vilken ersättning hon vill ha.

– Jag vill först bara att de konstaterar att skadorna beror på de tunga transporterna. Man är ju orolig för vad mer som ska hända. Det är det värsta, att gå runt med den känslan, säger Birgitta Dahlberg som ska kontakta en juristfirma för att få hjälp i kampen att få ersättning av kommunen.

Ulf Stenberg är chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund. Enligt honom är vibrationsskador inte ovanliga.

– Det här är en vanlig fråga. Vi har sett flera sådana ärenden, var­av några har lett till skadestånd och andra fått avslag, säger han.

Enligt Ulf Stenberg råder det bevislättnad i den här typen av fall. Det betyder att husägaren bara behöver bevisa att det är övervägande sannolikt, det vill säga mer sannolikt att skadorna beror på kommunens lastbilar än att så icke skulle vara fallet, och att skadorna uppkommit på grund av yttre påverkan.

Det finns olika slags sprickskador, berättar Ulf Stenberg.

– Självsprickor som kommer av att huset är gammalt brukar ligga på ungefär samma nivå. Om någon bygger en väg och spränger i närheten av ditt hus och det då dyker upp många skador på kort tid – då tyder det ofta på att yttre påverkan har orsakat skadorna.

Nacka kommun hänvisar dock till försäkringsbolaget utredning.

– Transporterna till det här bygget har inte skett via Gillevägen. Vår ståndpunkt att skadorna har uppkommit helt naturligt, vilket även kan ske på yngre hus, säger kommunjurist Sylvia Ryel.

Men alla grannar som vi har pratat med hävdar att transporterna har gått via Gillevägen?

– Det var en helt ny uppgift för mig och det har jag ingen möjlighet att kommentera. Men vi står fast vid att skadorna är naturliga.