ANNONS

Taktjuvar utreds för fler stölder

Rififikuppen orsakade vattenskador i Brottbyhallen, eftersom det regnade när tjuvarna sågade upp taket förra söndagen.
Rififikuppen orsakade vattenskador i Brottbyhallen, eftersom det regnade när tjuvarna sågade upp taket förra söndagen.
På taket till Ica i Brottby utspelade sig ett försök till rififikupp förra söndagen. Två män hade sågat upp taket – men polisen befann sig i när­heten och grep tjuvarna.

Männen har häktats och en av dem tros även ligga bakom en takkupp i Danderyd.
ANNONS

Det var mörkt och regnigt, vid 23-tiden förra söndagskvällen. De

två männen hade tagit sig upp på taket till Brottbyhallen och sågat upp ett hål på 50 x 50 centimeter.

Men innan männen hann hoppa ner i butiken för att stjäla varor ryckte polisen och brandkåren ut. En person i närheten hade hört ljud och larmat polisen, som råkade vara i närheten. Med brandkår­ens stege tog polisen sig upp på taket där de kunde gripa de misstänkta tjuvarna.

– Vi tog dem på bar gärning. Det är ju stora avstånd i det här distriktet, och vi har inte så många bilar ute, så det var lyckosamt, säger polisen Conn Granström.

Efteråt anhölls männen, som är 18 respektive 29 år gamla, för att sedan häktas i torsdags. Polisen utreder nu om männen är skyldiga till fler inbrott.

Under sommaren har nämligen flera rififikupper, alltså inbrott där tjuvarna tar sig in genom taket eller väggen, inträffat runt om i hela Sverige.

Hittills misstänker polisen att 29-åringen ligger bakom ytterligare en takkupp. Den inträffade i Danderyd i juli, när mannen ska ha brutit upp ett tak till en bensinmack. Kontanter stals vid det inbrottet och nu är 29-åringen häktad även för detta.

– Vi har spår som knyter honom till Danderyd och vi inväntar även information från fler inbrott i län­et. Det kan vara så att männen ligger bakom fler stölder, säger Conn Granström.

Syftet med en rififikupp är att undvika dörrar och fönster, som oftare har larm. En del butiker har rörelselarm i butiken, men då har tjuvarna ofta mer tid på sig än om larmet går när en dörr forceras.

ANNONS

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, berättar att livsmedelsbranschen är hårt drabbad av tjuvar som bryter sig in genom tak och väggar.

Innan inbrottet har tjuvarna ofta genomsökt butiken noga, så att de bryter upp taket i närheten av de varor som de vill åt.

– Det här är tjuvar som försöker göra karriär. De har en spetskompetens och kan också ha hjälp inifrån för att slå ut larmet. De kan ha hjälp av en elektriker, anställd eller en larminstallatör, säger Per Geijer.

Hans råd till butiker är att anställa extra väktare om de tror sig ha sett folk som bara spanat inne i en butik utan att handla.

– Det är svårt att veta var man ska göra hålet, men en rutinerad anställd upptäcker direkt en sådan kund, säger Per Geijer.

Det här är tjuvar som försöker göra karriär.Per Geijer, Svensk handel

Fakta

Kända rififikupper genom tiderna

Benämningen rififikupp är uppkallad efter den franska gangsterromanen Du rififi chez les hommes, skriven av Auguste Le Breton 1954.

Två av de mest kända rififi­kupperna i Sverige är dels stölden mot Moderna museet 1993, där konst för 500 miljoner kronor stals.

En annan känd rififikupp är helikopterrånet i Västberga 2009 där 39 miljoner kronor stals från en värdedepå.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.