ANNONS

Takvåningen din för 10 miljoner

Sextonvåningshuset blir det högsta i Sundbybergs strand. Hälften av de 64 exklusiva lägenheterna är sålda. Den dyraste kostar över tio miljoner kronor och ligger högst upp.
Sextonvåningshuset blir det högsta i Sundbybergs strand. Hälften av de 64 exklusiva lägenheterna är sålda. Den dyraste kostar över tio miljoner kronor och ligger högst upp.
Orangeri med eldstad på taket.
Orangeri med eldstad på taket.
50 meter över havet, terrassliknande balkonger och utsikt över hela Stockholm.

Högst upp i nya Landmärket finns Sundbybergs dyraste lägenhet med en prislapp på 10 miljoner kronor.
ANNONS

Sextonvåningshuset Landmärket, som om ett år kommer att trona som ett av Sundbybergs högsta bostadshus, har börjat byggas. Sexrummaren högst upp går loss på 10 108 000 kronor och är den dyraste lägenheten i kommunen.

Hälften av de 64 lägenheterna i Landmärket har sålts. Inflyttning sker under 2014.

– Det har gått fantastiskt bra. Många barnfamiljer har valt att flytta in men även äldre som flyttar från sina villor och unga par som valt en av tvåorna, säger Mathias Sandberg, säljledare på Riksbyggen.

Ett exklusivt inslag som Landmärket skapar en bra mix i Sundbyberg strand, tycker han, där det byggts både hyresrätter och smålägenheter för unga – så kallade instegsboenden.

– Att kunna erbjuda ett sådant genomtänkt och ytmässigt generöst boende som Landmärket ger ett bra komplement, säger Mathias Sandberg.

Tiomiljonerslägenheten på toppen är dock ännu osåld.

Svensk Fastighetsförmedlings nya sammanställning som baseras på sålda lägenheter under 2012 visar att man får 26 kvadratmeter bostadsrätt för en miljon kronor i Sundbyberg. Det är tredje minst i landet efter Stockholm och Danderyd. Med ett kvadratmeterpris på 36 193 kronor brädar Sundbyberg storebrorsan Solna med 160 kronor.

– Fler får upp ögonen för Sundbyberg och när efterfrågan ökar går priserna upp. Men man kan också se att folk blivit villiga att lägga mer pengar på sitt boende. En smärtgräns finns ju alltid, men det är trendigt att bo bra, säger Ylva Gauffin, fastighetsmäklare på Notar i Sundbyberg.

Svenska Mäklarhuset har räknat ut den genomsnittliga kontantinsatsen på försäljningar i länets kommuner under november. I Sundbyberg blir summan 346 800 kronor, 300 000 kronor billigare än på Östermalm.

ANNONS

– Många har en dröm om att bo mitt i stan men andelen som har råd med 600 000 kronor i kontantinsats är ganska liten. Det gör att människor trycks längre ut. Sundbyberg blir ett bra alternativ, lite utanför men ändå centralt, säger Mäklarhusets analyschef Claudia Wörmann.

Stark inflyttning till hela länet och generell brist på bostäder håller priserna uppe, menar Claudia Wörmann som spår fortsatt höga bostadspriser under 2013 förutsatt att arbetslösheten och räntan håller sig på låga nivåer.

Till 2015 ska Sundbybergs befolkning öka med 10 000 invånare. Byggtakten på nya bostäder skruvas också upp, från 500 i år till 1 800 nya bostäder under 2016. Men ett ökat utbud betyder inte lägre priser.

– Utbudet är ingenting. Det byggs mycket nytt men inte tillräckligt, säger Claudia Wörmann.

Hon tror att det alltid kommer att finnas intresse för exklusiva boenden som Landmärket, oavsett konjunktur.

– Ja, det ”unika” är drivkraften. Man vill knyta en identitet till boendet, även om det inte får vara inte för extremt. Men att ha råd signalerar ju också någonting.