Min lokala hjälte

Tålamodet snart slut i Sköndal

I paviljongen på Sköndalsskolan sprids ljudet lätt mellan klassrum och våningar, enligt intendent Ulrica Wennerström.
I paviljongen på Sköndalsskolan sprids ljudet lätt mellan klassrum och våningar, enligt intendent Ulrica Wennerström.
Elever på Magelungsskolan, Fagersjöskolan och Gubbängsskolan får snart bekanta sig med paviljonger. I Sköndal – där de finns sedan länge – börjar tålamodet tryta.

Snabbt växande Sköndal är de provisoriska skolbyggnadernas mecka. På Sköndalsskolans gård står en paviljong med sex klassrum. På Sandåkraskolan finns snart tre stycken.
Stadens politiker och tjänstemän skyller de tillfälliga lösningarna på osäkra befolkningsprognoser. Men det köper inte Ulrica Wennerström, intendent på Sköndals- och Sandåkraskolan.
– De har känt till behovet länge, i alla fall vad gäller Sandåkraskolan. Det är ingen nyhet att det byggs många nya bostäder i området, säger hon.
Faktum är att staden har beslutat om en permanent utbyggnad av Sköndalsskolan (150 platser) och Sandåkraskolan (190 platser). Det har man kunnat läsa på stadens hemsida ända sen i fjol. Men det enda som hänt är alltså beslut om fler paviljonger.
I Gubbängen skulle den nya paviljongen redan ha varit i drift, men förstördes i den anlagda branden i slutet av sommaren. Polisens utredning pågår och en likadan paviljong beräknas stå inflyttningsklar i januari.
Tillsammans med de nya paviljongerna på Sandåkra, Magelungsskolan och Fagersjöskolan innebär det 560 nya skolplatser i Farsta stadsdelsområde när vårterminen startar.
Det är mer än dubbelt så många som den enda pågående utbyggnaden av en permanent skola i området; ombyggnaden av Farsta gymnasium till Farsta grundskola med 260 platser.

Fakta

Nya paviljonger Farsta stadsdel

Fagersjöskolan, en paviljong med fyra klassrum, inflyttning i november.
Gubbängsskolan, en paviljong med fyra klassrum, inflyttning i december/januari.
Magelungsskolan, En paviljong med fyra klassrum, inflyttning i januari.
Sandåkraskolan, Två paviljonger med sammanlagt åtta klassrum, inflyttning i januari.