ANNONS

Värvas av AIK – för att spela tv-spelet Fifa

Rasmus Nyström har skrivit på för klubben i sitt hjärta.
Rasmus Nyström har skrivit på för klubben i sitt hjärta.
19-årige Rasmus Nyström från Tyresö tillhör Sverigeeliten på tv-spelet Fifa.
Nu blir han AIK:s första värvning till deras nystartade e-sportlag.
ANNONS

Rasmus Nyströms smeknamn när han spelar tv-spelet Fifa är Rallegnaget – och ja, han är gnagare.

– Jag har skrivit på för klubben i mitt hjärta. Det kändes overkligt nästan, jag blev hur glad som helst, säger Rasmus Nyström.

Flera professionella fotbollsklubbar har börjat starta upp e-sportlag för tv-spelet Fifa. Men även om det är ett färskt fenomen, är AIK inte den första klubben Rasmus har representerat – tidigare tillhörde han den italienska fotbollsklubben AS Roma.

– Att fotbollsklubbar har e-sportlag börjar faktiskt bli väldigt vanligt. Roma, PSG och några Premier League-klubbar har Fifa-lag. Det blir bara större och större, säger Rasmus Nyström.

Rasmus är rankad femma i Sverige. Han ägnar ungefär två timmar per dag åt spelet och på helger lite mer – tre till fyra timmar. Oavsett om han spelar i spelläget Ultimate team – där man bygger egna lag – eller lirar med verkliga lag är det en spelare som alltid tar plats i startelvan.

– Cristiano Ronaldo, han är överlägsen på Fifa, säger Rasmus.

Jag började lira för att det var kul

Rasmus Nyström

Stora genombrottet kom förra året

I nuläget lever Rasmus inte på sitt Fifa-spelande, men det är drömmen. Att överhuvudtaget ha den möjligheten var inget han kunde föreställa sig när han började.

– Jag började lira för att det var kul. Sedan märkte jag att jag var duktig och bara körde, säger Rasmus Nyström.

ANNONS

På Fifa 15 fick han första gången delta i SM-kvalet och på Fifa 17 insåg han på allvar att han hade talang för spelet.

– Då började jag bli riktigt bra och började komma upp i topp på rankningen, säger han.

Rasmus Nyström är född och uppvuxen i Tyresö spelade förut hockey i Tyresö Hanviken Hockeys J18-lag, men slutade för att i stället satsa på sitt Fifa-spelande.

Det stora genombrottet kom förra året när Rasmus tog hem ungdomsfotbollsturneringen Gothia Cups Fifa-turnering – GotihaeCup.

Och nu väntar förmodligen Allsvenskan i Fifa – e-svenskan – för Rasmus Nyström. Föreningen svensk Elitfotboll har tidigare annonserat sina planer på en liga och flera elitfotbollsklubbar har nappat på idén och börjat starta upp e-sportlag. En av klubbarna är AIK, som tog första kontakten med Rasmus för ett halvår sedan.

– De sa att de ville starta ett e-sportlag och till slut blev det klart. Det verkar som att det blir en liga. Det ska bli jättekul att se hur man står sig mot andra allsvenska klubbar, säger Rasmus Nyström.

ANNONS