Unga talanger designar mode åt gallerian

Mirjam Karlsson och Markus Tratnig med kläderna de designat till modeshowen i SKHLM.
Mirjam Karlsson och Markus Tratnig med kläderna de designat till modeshowen i SKHLM.
Markus Tratnig och Mirjam Karlsson gick på Design Lab S i fem år.
Markus Tratnig och Mirjam Karlsson gick på Design Lab S i fem år.
De går i åttonde klass och är redan designers att räkna med.
Möt Mirjam Karlsson och Markus Tratnig, som ritat kläder till vårens modeshow i SKHLM.
– Allt jag ser kan inspirera mig, säger Mirjam.

En färgglad hoodie och en pastellskimrande vårdräkt är huvudnumren vid lördagens modeshow i Skärholmens galleria. Men varken stora klädkedjor eller kända modeskapare står bakom plaggen. Det gör 14-åriga Vårbergstjejen Mirjam Karlsson och 15-åriga Skärholmskillen Markus Tratnig. De älskar att vara kreativa och hämtar sin inspiration från de mest skilda håll.

– Jag kan tänka på svarta hål och på relativitetsteorin, och fem minuter senare har jag kommit på ett häftigt mönster. Det ena leder till det andra, säger Markus Tratnig när Mitt i träffar de båda klädskaparna på ett kafé i centrum.

I famnen har han sin ljusblå hoodie, med färgglada, abstrakta mönster. Inspirationen till den kom från betydligt närmre håll än rymden: de pastellfärgade former som pryder husgavlarna på höjden ovanför Skärholmen t-bana.

– Jag ser dem varje dag när jag går till och från skolan, stora former som går från blått till rosa. De gav mig idén, och så började jag skissa, berättar Markus.

Modell med Markus Tratnigs färgglada hoodie.   Foto: Pressfoto

Både han och Mirjam är redan riktiga designrävar. I fem år gick de till designstudion Design Lab S varje lördag. Där övade de upp sin känsla för form och färg, och odlade sina talanger.

– I början gjorde vi allt, men efter hand fick vi välja mer själva. Jag valde kläddesign, för jag har alltid tyckt om att sy, jag gillar att ge form åt tyger. Hemma sitter jag jättemycket vid min Ipad och ritar mönster, berättar Mirjam.

I början av året tog SKHLM kontakt med Design Lab S, i jakt på lokala talanger till projektet ”Skärholmen made”. Det blev Mirjam och Markus som fick vara med. Uppdraget var att tolka våren genom ett plagg. Markus skapade alltså en hoodie. Mirjam ritade en vårdräkt: en kjol och en ärmlös topp i pastelliga färger.

– Allt jag ser kan inspirera mig, jag går ofta runt och tänker på vad jag ska skapa. Den här gången är det vädret som har inspirerat mig. Det vita tyget är snö, och den pastellfärgade spetsen över är vårblommor som tränger undan snön, säger Mirjam och håller upp sin skira topp, sammanhållen av ett sidenliknande band i ryggen.

Modell med Mirjam Karlssons pastelliga vårdräkt.   Foto: Pressfoto

Plaggen visas inte bara på lördagens modevisning. De syns också på reklamfotografier runt om i gallerian under våren. Det är de stolta över, men några modelejon är de inte själva.

– Nej, definitivt inte. Om jag tycker att något ser coolt ut kan jag tänka mig att köpa det om jag har råd. Men jag bryr mig inte om mode och märken, säger Markus.

Han tänker sig heller inte en framtid inom klädbranschen. Formgivning av möbler är hans passion så han vill snarare arbeta för något möbelföretag. Mirjam är däremot inriktad på att utbilda sig inom kläddesign.

– Jag har jättemycket kreativ energi och jag får utlopp för den när jag ritar kläder. Det är det jag vill hålla på med! säger hon.

Fakta

Modevisning x 2 på lördag

Lördagens vårmodeshow ges två gånger: klockan 13 och klockan 15 på Bredholmsgatan inne i SKHLM.

Först ut på catwalken är modeller som bär Mirjam Karlssons och Markus Tratnigs kläder.

Sedan visar modeller även andra plagg, moderna i vår. Flera av modellerna kommer från Skärholmen.

Ett scenprogram startar redan kl.12.00, med bland annat gratis makeuprådgivning och visning av vårens skönhetstrender med professionella makeupartister.

Källa: SKHLM
Fakta

Talanger vässades hos Design Lab S

Skärholmen made är SKHLM:s koncept för att lyfta fram lokala talanger och lokal skaparkraft.

För att hitta unga klädskapare kontaktade SKHLM Design Lab S, hyllad designstudio i Skärholmen.

Både Mirjam Karlsson och Markus Tratnig gick fem år på den kollektiva designstudion.

Design Lab S lades ner i slutet av februari, av ekonomiska skäl. Grundaren Samir Alj Fält och hans medarbetare söker lösningar för att kunna öppna igen.

Hyllade Design Lab S tvingas stänga