Talgoxar finns det gott om i Roslagen

Över 700 talgoxar. Det räknade invånarna i Vaxholm och Österåker ihop till, under förra helgens fågelräkning.

Gulsparven kvittrade däremot inte lika glatt.

Talgoxen är den vanligaste fågeln i Vaxholm och Österåker. I alla fall om man får tro de strax över 100 fågelräknare som i förra veckan skickat in sina observationer till Sveriges ornitologiska förening (Sof).

Den 24 till 27 januari ordnade föreningen nämligen den årliga fågelräkningen då alla invånare med fågelbord ges möjlighet att räkna vilka fåglar som äter hos dem.

Talgoxen toppade som sagt listorna i både Öster­åker och Vaxholm, följd av blåmesen, pilfinken och koltrasten.

Lite sämre gick det för gulsparven och grönfinken. Totalt räknades de båda arterna cirka 500 gånger i de två kommunerna.

Gigi Sahlstrand, vice ordförande i föreningens Stockholmavdelning, berättar att grönfinken drabbats av sjukdom de senaste åren, med ett utbrott nu i höstas. Före dess var fågeln betydligt vanligare i trädtopparna.

Även gulsparven fortsätter att minska. Fågeln har allt svårare att överleva i dagens jordbruk, då åkrarna skördas allt tidigare. På åkrarna finns nämligen säd och ogräsfrön som gulsparven äter, men som försvinner när åkrarna skördas.

– Vi ser en trend att gulsparven minskar. Det är aldrig bra om en art försvinner ur ekosystemet. Det är därför vi gör den här fågelräkningen, för att få folk intresserade av fåglar.

De invånare som vill stödja drabbade fåglar kan köpa en lärkruta. Det innebär att man köper en åkerlapp hos en bonde, som sedan låter åkerbiten vara i fred för fåglarna att häcka på.

Fakta

Talgoxar och koltrastar i topp

Vanligast i Österåker:

Vanligast i Vaxholm: