ANNONS

Täljöviken kan bli flyktingboende

I sex år har Täljövikens konferensgård stått tom men på grund av flyktingkrisen kan byggnaden nu bli flyktingboende.
I sex år har Täljövikens konferensgård stått tom men på grund av flyktingkrisen kan byggnaden nu bli flyktingboende.
Migrationsverket söker desperat efter bostäder då 9 000 asylsökande anländer varje vecka till Sverige. Österåker har begärts skaka fram 200 platser och nu har kommunen hittat ett boende.
ANNONS

Om Migrationsverket tackar ja till Österåkers erbjudande kan Täljövikens konferensgård, som stått tom i sex år, bli flyktingboende. Förmodligen blir det så då behovet av boende är akut.

– Vi behöver alla typer av boenden. Vi ser till och med över olika tältlösningar, säger Sara Sundelius, pressinformatör på Migrationsverket.

Myndigheten har enligt kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) begärt 200 platser av Österåkers kommun. Efter inventering skickades en förfrågan till Runö fastigheter om att tillfälligt upplåta Täljövikens konferensgård till ankomstboende. Vilket är ett tillfälligt boende där asylsökande stannar i tre till sju dagar för att registreras och därefter åka vidare till ett mer långvarigt asylboende. De sa ja och nu väntar kommunen på besked från Migrationsverket.

– Vi valde att tacka ja då det är en väldigt angelägen fråga för kommunen och det enda andra alternativet var att använda idrottshallar vilket skulle få konsekvenser för barn och ungdomars aktiviteter, säger Runö fastigheters projektledare Magnus Birke.

Han och kommunen försäkrar att byggnaden inte förfallit då den regelbundet skötts om och haft underhållsvärme.

– Konferensgården är väldigt lämplig och Runö fastigheter gör det av ren good will för kommunen, säger Michaela Fletcher.

Runö fastigheter kommer inte att göra någon vinst utan enbart få betalt för hyran medan Migrationsverket nyttjar lokalerna. För kommunen innebär ett ankomstboende varken vinst eller kostnad då Migrationsverket ersätter alla extra utgifter utöver de som ingår i kommunens ordinarie arbete.

– Det kommer inte att kosta kommuninvånarna i Österåker något, säger kommunens säkerhetsstrateg Jenny Nilsson.

Konferensgården har 36 övernattningsrum samt stora sammanträdesrum att använda till sovsalar vilket gör att kommunen kan ta emot uppemot 200 nyanlända.

ANNONS

– Det är inget lyxhotell men det är ett bra alternativ, säger Magnus Birke.

Först när Migrationsverket tagit ett beslut kommer kommunen att se över hur mycket personal som behövs. Vid ett ja kommer kommunen enligt Jenny Nilsson att behöva volontärer och de som vill ställa upp kan vända sig till Hans Rockberg vid Frivilliga resursgruppen.

Fakta

Boende öppnas i Vaxholm

Det bor 74 asylsökande i Österåker och 17 i Vaxholm. Hittills i år har kommunerna tagit emot 52 respektive fyra personer med uppehållstillstånd.

Vid årsskiftet öppnas ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vaxholm. Boendet rymmer 11 personer.

Vaxholm kontaktar alla större fastighetsägare för att se över möjligheterna att ta emot flyktingar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.