ANNONS

Täljövikens flyktingar bussas till city för guidad tur

Jesper Isaksson ordnar en bussutflykt för flyktingar.
Jesper Isaksson ordnar en bussutflykt för flyktingar.
På lördag och söndag kommer flyktingarna på Täljövikens evakueringsboende i Åkersberga att bussas till Stockholm för en guidad vandring.

Initiativet kommer från volontären Jesper Isaksson och Arriva ställer upp med en gratis buss.

– Det är en dröm att allt går i lås nu, säger Jesper Isaksson.
ANNONS

Den 22 december gjorde Jesper Isaksson sitt första pass som volontär på Täljövikens evakueringsboende i Åkersberga.

– Jag blev helt fast och har jobbat 110 timmar där sedan dess. Jag ringde min familj och sa att jag inte kommer hem till jul. I stället jobbade jag här hela helgen, det var en fantastisk upplevelse, säger Jesper.

På boendet, där cirka 150 flyktingar bor i väntan på ett mer permanent boende och en asylutredning, blir dagarna emellanåt ganska långtråkiga. Jesper kände att han ville göra något för att liva upp vardagen och började spåna på en bussutflykt.

– Tillvaron där är inte alltid så rolig, så jag pratade med en kompis som har busskörkort och så ställde Arriva upp med en buss helt gratis. Det är en dröm att allt går i lås nu.

Till helgen tar han med sig tre grupper om 40 personer i varje på en tvåtimmarsguidning i Stockholms innerstad.

– Vi kommer att parkera vid slottet och sedan gå till Riksdagen, slottet, Gamla stan, Kungsträdgården, Drottninggatan och Sergels torg. Det blir mycket historia om det demokratiska Stockholm, om Stockholms blodbad, Riksdagens historia, ja så mycket vi hinner med.

Jesper har fått blodad tand och försöker nu få ihop bordshockeyspel och schackspel för att ordna turneringar, och även musikinstrument för att lätta upp vardagen på boendet.

– Musik var något jag saknade redan min första dag på boendet. Jag har tagit med mig ett el-piano och ett par gitarrer nu. Musik är verkligen något som alla kan ta till sig oavsett var man kommer ifrån.

En person som betyder lite extra för Jesper är den fem månader gamla bebisen som är boendets yngsta medlem.

ANNONS

– Hon är så pytteliten och supersöt och den gladaste av alla, kanske för att hon inte är medveten om vad som hänt, och händer. Det är mycket känslor här och man får veta en hel del om vad folk varit med om och vad de har med sig i bagaget.

Till vardags jobbar Jesper som högstadielärare och på senare tid har han sett hur allt fler på boendet på egenhand börjat läsa svenska, vilket glädjer honom.

– Från början var de kanske fyra-fem personer som satt och övade, nu har det ökat drastiskt. Överallt sitter folk med papper och försöker lära sig alfabetet och siffror. De sitter 8-10 timmar per dag, plus lyssnar på svensk tv och radio. Jag brukar berätta för mina egna elever hur kunskapen blir ett sätt att överleva här, och hur bra vi har det med svenska skolan. Det ger perspektiv.

Vill du jobba som volontär på Täljövikens evakueringsboende? Kontakta kommunen.

Vill du skänka gåvor? Vänd dig till boendet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.