Tallbohovskolans högstadium räddas

Den politiska koalitionen meddelade i onsdags att beslutet om att lägga ner högstadiet på Tallbohovskolan upphävs.
Den politiska koalitionen meddelade i onsdags att beslutet om att lägga ner högstadiet på Tallbohovskolan upphävs.
Högstadiet på Tallbohovskolan räddas. Det beslutade koalitionens politiker i förra veckan. Det innebär att nedläggningsbeslutet från 2013 rivs upp.

– En lättnad, säger skolans rektor.

Den största anledningen till att man räddar Tallbohovskolans högstadium är att man ser att skolplatserna kommer att behövas längre fram.

– Vi har en kommun som växer och när vi tittar på de framtida kapacitetsbehoven ser vi att vi inte har möjlighet att lägga ner skolan. Den behövs, redan till 2017 som det ser ut nu, säger Eva Ullberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som själv åkte till skolan för att meddela att högstadiet blir kvar.

Beslutet om nedläggningen grundade sig i att för många elever gick ut högstadiet utan fullgoda betyg. En rapport som gjordes 2013 visade att endast 42 procent av de som gick ut nian gjorde nådde målen i alla ämnen. Trots att man satte in resurser, bland annat mindre klasser och extra stöd, lyckades man inte vända resultaten.

Det är något man nu behöver jobba med menar Eva Ullberg.

– Jag tycker att det har skett mycket bra på skolan under det senaste året, men målet måste självklart vara en likvärdig skola för alla. Vissa skolor står inför större utmaningar än andra, så är det alltid. Inför nästa nämndmöte kommer vi att ge förvaltningen ett tydligt uppdrag om att lägga fram ett förslag för att nå bättre måluppfyllelse på skolan, säger hon.

Beslutet om att rädda högstadiet är glädjande, menar Agneta Landin, tillförordnad rektor på skolan.

– Vi har kämpat för att få vara kvar, så beskedet är en lättnad. Framförallt känns det bra att få ett beslut – vi har levt i ovisshet i två års tid och det slipper vi nu. Nu vet vi vad vi planerar för, säger hon.

Att högstadiet blir kvar garanterar dock inte att Järfälla musikklasser, som finns på Tallbohovskolan och hotas av nedläggning, räddas.

– Musikklasserna är ett annat ärende. Som det är nu har vi en tjänsteskrivelse om att avveckla musikklasserna. Men vi socialdemokrater vill inte avveckla, vi vill i stället titta på möjligheterna att bevara dem, säger Eva Ullberg.

Beslut om nedläggningen av musikklasserna skulle ha tagits förra måndagen men på grund av yttranden som lämnats in sköts beslutet upp.

– Beslutet om musikklasserna måste tas snart i och med att skolvalet inte år så långt borta. Ett besked kommer inom ett par veckor, säger Eva Ullberg.

Fakta

Detta har hänt:

Hösten 2013 lade tjänstemännen i Järfälla kommun fram ett förslag om att Tallbohovskolans högstadium skulle läggas ner.

Den 12 december samma år klubbade politikerna i dåvarande barn- och ungdomsnämnden tjänstemännens förslag.

Det första förslaget innebar att stoppa intaget till högstadiet hösten 2014, det sköts sedan upp till 2015.

I onsdags meddelade den politiska koalitionen (S, MP och C) att nedläggningsbeslutet hävs och högstadiet blir kvar på skolan.