ANNONS

60-talshuset förvandlades till klimatsmart dröm

Familjen Hallström. Huset på Rickebyhöjden var inget speciellt när de flyttade in för några år sedan. De ville snabbt köpa ett hus när familjen växte.
Familjen Hallström. Huset på Rickebyhöjden var inget speciellt när de flyttade in för några år sedan. De ville snabbt köpa ett hus när familjen växte.
Före.
Före.
Efter.
Efter.
Anders och Marie Hallström förvandlade radhuset på Rickebyhöjden till ett toppmodernt klimatsmart boende.
- Jag är jättenöjd, man behöver inte sänka kraven på att det ska vara snyggt för att det är miljövänligt, säger Marie Hallström.
ANNONS

Hemma hos familjen Hallström i ett 1960-talsradhus på Rickebyhöjden i Vallentuna är färgskalan mild och belysningen dämpad. Golven känns behagligt varma under fötterna. Möblemanget ger ett gediget, men samtidigt modernt intryck.

Det är väldigt stor skillnad från bilderna av huset innan renoveringen som familjen visar på sin tv. Då bestod nästan allt av furu.

Men huset är mer än ett sobert renoveringsprojekt. Radhuset är nämligen enligt projektledaren och husägaren Anders Hallström ett av Sveriges modernaste ekohus.

– Vi ville visa hur man själv kan energieffektivisera och renovera sitt boende så effektivt och miljövänligt som möjligt.

Han har dammsugit hela marknaden efter klimatsmarta och miljövänliga alternativ. Golv, väggar och färg har tillverkats utan giftiga kemikalier.

I köket är till exempel köksluckorna av återvinningsbart kompositmaterial.  Ur kökskranen kan man direkt få kokande vatten, både tids- och energisparande.

Anders har under flera år arrangerat Sveriges största miljöutställning. Det har har gett honom bra koll på miljövänliga alternativ för hemrenovering.

Familjens renovering fungerar som ett projekt där man samlat de smartaste lösningarna och mest sunda materialvalen i ett och samma hus.

Hela familjen är nöjd med resultatet efter tre års renoveringsslit.

ANNONS

– Det är lyxigt med många rum och coola belysningar, säger Kevin, ett av familjens tre barn.

-Man behöver inte sänka kraven på att det ska vara snyggt för att man renoverar klimatsmart. Vissa saker är kanske dyrare. Men då för man köpa färre saker med kvalitet, säger Marie Hallström.

Familjen Hallströms miljöengagemang stänker sig längre än till själva husrenoveringen. Nu påbörjar de ett projekt där hela familjens klimatavtryck ska under ett helt år. Energiåtgången i huset är en del
men även resor, mat och övrig konsumtion ska mätas.

-Då framgår hur effektivt huset verkligen blev under faktiska levnadsförhållanden med tre barn, säger Anders Hallström.