ANNONS

1600-talsvrakdelar hittade vid Skeppsholmen

Fynden hålls fuktiga så att de inte ska spricka.
Fynden hålls fuktiga så att de inte ska spricka.
Vid Kastellholmsbron gjordes fynden.
Vid Kastellholmsbron gjordes fynden.
Kajerna på Skeppsholmen renoverades för 15 år sedan men har redan börjat vittra sönder. Nu rustas de upp igen. I samband med renoveringen har man hittat gamla vrakdelar med bokstäver som förvånar marinarkeologerna.
ANNONS

Det var i samband med ett grävningsarbete i närheten av Kastellholmsbron som rester av ett vrak påträffades. Trädelarna som hittades var stora och marinarkelogen Jim Hansson förvånas över fyndet.

– Jag har gjort flertalet marinarkeologiska undersökningar på Skeppsholmen tidigare och vet därför att det finns mängder av delar längs kajen här. Det som överraskar med det här fyndet är just storleken och att flera av de delar vi hittat har bokstäver eller tecken inristade i sig, säger han.

En av flera skeppsdelar som hittats på Skeppsholmen. Såväl storleken som de inristade tecknen överraskar arkeologerna.

Prover skickas på analys

Marinarkeologerna har tagit prover som nu skickats vidare för närmare analys. Efter sommaren räknar man med att få en rapport om fynden.

– Exakt vad det är vi har hittat, liksom ålder på fynden, är för tidigt att säga. En första bedömning är att delarna är från tidigt 1600-tal och att skeppets skrov kan ha lagts på platsen för att användas som en del av en brobänk, säger Jim Hansson.

Alla delar som hittas hålls fuktiga så att de inte ska torka och spricka och grävningsarbetet som nu utförs i projektet övervakas av arkeologer från Statens maritima museer.

Dyrare än beräknat

Spikarna som hittats på fyndplatsen är rejäla, ca 25 cm långa.

För Statens fastighetsverk, som äger kajerna, innebär fynden att renoveringen drar ut på tiden och blir dyrare än beräknat. Just den här etappen av renoveringen skulle ha varit klar på senhösten men nu får man tänka om.

ANNONS

– Det är en stor mängd fynd det rör sig om. Vi har hittat föremål i nästan varje schaktgrop, allt ifrån vrakdelar till bruksföremål. Faktum är att det rör sig om så mycket fynd att vi eventuellt måste utöka projektområdet för att få plats med allt, säger Kjell Gustavsson, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Fakta

Kajerna byggdes på 1700-talet

Kajerna på Skeppsholmen utgör idag cirka 795 meter. Dykdalberna är 18 stycken.

Det finns uppgifter om att dykdalber uppfördes redan när flottan flyttade hit på 1640-talet.

Under 1700-talet rätade man ut Skeppsholmens naturliga strandlinje genom utfyllnader och kajanläggningar.

Med den pågående renoveringen skapar Statens fastighetsverk stabila och säkra kajer och dykdalber med lång livslängd. Såväl kajer som dykdalber är statligt byggnadsminne.

Källa: Statens fastighetsverk
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.