ANNONS

Tältläger börjar avhysas under måndagen – nedskräpning och oro bakom beslutet

Tältlägret som funnits vid Rudans friluftsområde i ett års tid väntas avhysas under början av veckan. Enligt polisen har lägret inte stört någon, men det har ändå kommit in flera klagomål om oro till kommunen från folk. Och dessutom är det nedskräpning på platsen.

– De har fått tillochmed i dag (måndag) på sig att flytta, och vi kommer kontrollera upp saken på onsdag, är tanken, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.
ANNONS

Tältlägret har funnits i Rudans friluftsområde, som också är ett naturreservat, i ett års tid och Haninge kommun har tidigare vid två tillfällen försökt avhysa lägret. Men avhysningarna har inte fungerat, sade Bo Jensen, Haninges säkerhetsstrateg, till Mitt i Haninge 22 april.

– Alla uppgifter måste finnas när kronofogden ska genomföra avhysningen, men de gör inte det. Det är ett bekymmer som är föränderligt, lagstiftningen och annat harmonierar inte med situationen, sade han då.

Haningepolisen säger på måndagen, som är sista dag lägret fått på sig att flytta, att man inte känt till lägret under så lång tid.

– Jag har fått bilden nu av att de bott där länge utan att vi direkt haft någon kännedom om det. Det är ju inga fordon som körs där. Personerna har ju varit väldigt osynliga. De har gett sig av tidigt på morgonen, och kommit tillbaka väldigt sent på kvällen, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Sedan två veckor tillbaka har dock kommunen och polisen alltså påbörjat en tredje avhysningsprocess av lägret.

– Tältlägret finns längs med motionsspåret, de har väl inte stört någon direkt, under vinterhalvåret har ju inte motionsspåren varit så använda. Men nu under våren har lägret gjort folk oroliga när de varit i området, säger Lars-Göran Rehn.

Det är EU-migranter som bor i lägret, enligt polisen.

– Det är inte människor som tigger som bor i lägret, är uppfattningen jag fått, utan de har någon form av jobb de går till om dagarna, men bor i tälten här. Men kommunen vill inte ha dem här på den kommunala marken, kommunen ser bosättningen som egenmäktigt förfarande, och det har kommit in väldigt mycket klagomål från folk i motionsområdet, säger Lars-Göran Rehn.

– Det handlar inte bara om egenmäktigt förfarande utan det är också nedskräpning som sker här, vilket innebär någon form av miljöbrott. Man har uträttat sina behov lite hur som helst, gissar jag, säger Lars-Göran Rehn.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.