Tältläger i Myttinge ”ovärdigt”

Myttinge kan få ett stort tältläger med 1 000 asylsökande. Inte värdigt, menar Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Spontant känner jag inte att tältläger är människovärdigt. Då borde vi kunna ta hand om dom på ett bättre sätt tycker jag.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att Försvarsmakten har erbjudit boende åt flyktingar på fyra platser i Sverige, ett av dem i Myttinge på Värmdö.

De andra platserna ligger i Gävle, Skogstibble i Uppsala kommun och i Flens kommun. Varje asylboende ska gå att använda under tre år och beräknas få mellan 500 och 1000 platser. Allt som allt beräknas det ta cirka 12 månader från projektering tills att boendetält är uppställda.

Nu har Myndigheten för samhällsskydd, MSB, och Fortifikationsverket haft en första dialog med kommunerna som är berörda för att informera om planeringen.

Men i Värmdö har man knappt hört om planerna, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande, till P4 Stockholm.

Har man inte frågat vad nu tycker?

– Definitivt inte.

Hon tillägger att tältläger är ”människoovärdigt”.

– Spontant känner jag inte att tältläger är människovärdigt. Då borde vi kunna ta hand om dom på ett bättre sätt tycker jag, säger hon.

Många Värmdöbor har hört av sig till kommunen efter nyheten om Myttinge.

– Det som händer nu är att MiV så snart som möjligt inhämtar regeringens godkännande för att därefter kunna återkomma till MSB och FORTV med besked om planerna ska verkställas. Om så sker blir kommunen involverad i dessa planer och arbetet för att verkställa dom, genom fördjupad dialog, skriver Peder Westerlund (M), politisk sekreterare i Värmdö.