Tamsons (M): Jag är orolig för Solna

Efter byggstoppet vid Råstasjön: Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) är orolig att Solna inte ska kunna uppfylla sin del av avtalet kring nya tunnelbanan gula linjen.

De 600 nya bostäderna vid Råstasjön skulle bli den sista delen i Solnas bostadsåtagande i samband med bygget av nya gula linjen. Men med bygget stoppat ser det svårt ut för staden att uppfylla sitt löfte man gett staten och landstinget.

Det oroar moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons.

– Vi tog ju i förra veckan emot beskedet om att Solna i ett klubbslag blev av med hela sitt bostadsåtagande i Arenastaden kopplat till tunnelbanan. Det väcker så klart många frågor hos oss.

Han är orolig för att Arenastaden nu blir ett ”andreservat” istället för en plats med liv och rörelse.

– Jag vill se hur Pehr Granfalk ska lösa det. Vi ligger i startgroparna för att sätta igång med tunnelbaneutbyggnaden nu. Jag förväntar mig att politikerna i Solna tar den här signalen om vår oro på allvar, och att man levererar.

Tamsons riktar även kritik mot staten, som han tycker motarbetar sig själv när det kommer till bostadsbyggande. Reglerna för var och hur man får bygga måste ändras, menar han.

– Det har inte varit okänt för staten att den gula tunnelbanelinjen skulle gå till Arenastaden, och en förutsättning för det var att man skulle bygga nya bostäder och arbetsplatser. Det är som att först skakar man hand och säger ”toppen, bygg mer” men samtidigt via lagar och regler omöjliggör man bygget, säger han.