Så ska spårspringet minska i Spånga – böter på minst 30 000

Kristoffer Tamsons (M) vill se en kraftig höjning av bötesbeloppet för spårspringare.
Kristoffer Tamsons (M) vill se en kraftig höjning av bötesbeloppet för spårspringare.
Spårspringare skapar stora förseningar för Stockholms pendlare. Nu vill Kristoffer Tamsons (M) ta i med hårdhandskarna och höja beloppet från 3 000 kronor till minst 30 000 kronor.
– Beloppet är på tok för lågt, säger trafikregionrådet till P4 Stockholm.

Att människor olovligen beträder Sveriges järnvägar är ett stort problem. Enligt Trafikverket har 70 till 110 personer omkommit efter att ha vistats på spårområdet. Omkring 70 procent handlar om självmord men enligt Trafikverket är det alltför många människor som försökt vinna några minuter genom att ta en genväg.

Stockholm hårt drabbat

Av de tio platser i landet där flest folk springer över järnvägsspår ligger hälften i Stockholmstrakten. Stockholms södra och Upplands Väsby station har nämnts som särskilt utsatta stationer, men problemet finns även i området runt Spånga station.

Tamson (M) gläds åt Trafikverkets besked

Bötesbeloppet ligger idag på 3 000 kronor. Trafikverket har tidigare i veckan meddelat att de vill beloppet ska höjas – beskedet får stort stöd av Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

–  Nu verkar Trafikverket ansluta sig till min linje, vilket är bra. Låt oss ta varandra i hand och uppvakta regeringen för att få till stånd en lagändring, säger han till P4 Stockholm.

Beloppet är på tok för lågt, vi borde minst lägga till en nolla där.

Kristoffer Tamsons (M) om bötesbeloppet på 3000 kronor

Vill se minst 30 000 kronor i böter

Han ger exemplet på bötesbeloppet för spårspring i tunnelbanan som ligger på 100 000 kronor.

– Men springer du ut på järnvägen och förstör för tusentals resenärer och mot förmodan blir ertappad kan du i värsta fall åka på ett bötesbelopp på 2 000 till 3 000. Beloppet är på tok för lågt, vi borde minst lägga till en nolla där.

Han säger att höjda bötesbelopp inte enbart räcker. Han vill också se bättre bevakning med båda kameror och ordningsvakter. Han tycker också att polisen måste prioritera spårspringare.